Onderzoek naar MKZ-haard in Kootwijkerbroek
nieuwsHij suggereert dat er mogelijk fraude is gepleegd, voordat er bloedmonsters naar het laboratorium van het Instituut voor Diergeneeskunde ID-Lelystad gingen.
De Nederlandse politie en de Algemene Inspectie Dienst (AID) voeren het onderzoek voor het OM uit. Het OM wil weten hoe de MKZ-besmetting in Kootwijkerbroek is ontstaan. Door de besmetting moet het vee van zo'n tweehonderd bedrijven in de omgeving worden vernietigd.
Veehouders in Kootwijkerbroek hebben vanaf het begin twijfels gehad over het MKZ-geval. Dat leidde meermalen tot fel verzet, waarbij de politie eraan te pas moest komen om de medewerkers van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees hun werk te laten doen.
Het OM benadrukt, zo blijkt uit een verklaring van de persofficier van justitie, dat ook Barteling niet betwijfelt dat er daadwerkelijk mond- en klauwzeer is uitgebroken op het bedrijf en dat het bloedonderzoek bij ID-Lelystad correct is verlopen.
Uit het gesprek met de vooraanstaande viroloog zijn volgens het OM geen concrete verdenkingen over strafbaar handelen dan wel strafbare feiten naar voren gekomen. Toch blijft de vraag hoe de besmetting in Kootwijkerbroek is ontstaan.
Barteling zei eerder deze week dat hij en andere virologen het verloop van de besmetting op de kalvermesterij "uiterst merkwaardig" vinden. Het zou volgens hen mogelijk zijn dat er iets illegaals is gebeurd voordat de besmetting een feit was.
Volgens Barteling is een officieel onderzoek zowel in het belang van de boer - om een eind te maken aan de aanhoudende geruchten in de kleine gemeenschap - als in het belang van de andere dorpelingen. Die willen zeker weten of hun vee niet ten onrechte is afgevoerd. Een veehouder uit Kootwijkerbroek heeft al een rechtszaak aangespannen omdat de ruiming onrechtmatig zou zijn.
Bron: ANP