nieuws

Onderzoek naar groenten en melk in buurt van Indaver

nieuws
Het federaal Voedselagentschap neemt in de omgeving van de Antwerpse verwerkingsinstallatie van Indaver in Stabroek stalen van melk en groenten. Onderzocht wordt of de recente hoge dioxinewaarden die werden gemeten, gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Uit voorzorg wordt aangeraden groenten uit de omgeving grondig te wassen voor ze op te eten.
22 augustus 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
Het federaal Voedselagentschap neemt in de omgeving van de Antwerpse verwerkingsinstallatie van Indaver in Stabroek stalen van melk en groenten. Onderzocht wordt of de recente hoge dioxinewaarden die werden gemeten, gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Uit voorzorg wordt aangeraden groenten uit de omgeving grondig te wassen voor ze op te eten.

Eind vorige week werd bekend dat midden juli bij een controle van een oven van Indaver die chloorhoudende afvalstromen recycleert dioxinewaarden werden gemeten die mogelijk 280 maal de norm overschreden. De neervallende dioxinestofdeeltjes kunnen groenten bezoedelen en via grazende koeien de melk vervuilen.

Donderdagmorgen nam het Voedselagentschap bij twee landbouwbedrijven stalen van de melk. Later op de dag werden groenten bemonsterd op landbouwpercelen die zich ten noordoosten van de oven bevinden. DAt is de richting waarin de wind blies ten tijde van de hoge waarden.

"Er zal vooral uitgekeken worden naar groenten waarvan de bovengrondse delen worden geconsumeerd", verduidelijkt woordvoerder Pascal Houbaert. Het gaat dan over bladgroenten zoals sla, erwten en bonen. "Het is raadzaam dergelijke gewassen die afkomstig zijn uit het gebied van Stabroek uit voorzorg goed te reinigen vooraleer ze te verbruiken", raadt Houbaert aan.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek