Onbekenden maaien broedplaats voor vogels weg

Een experiment om akkervogels in Pepingen en Lennik te beschermen leek succesvol. Tot eind vorige week plots bleek dat de ingezaaide stroken met één enkele maaibeurt om zeep geholpen zijn. "We kunnen niets anders dan van nul te herbeginnen", zegt Koen De Rijck, medewerker van het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën.
7 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Een experiment om akkervogels in Pepingen en Lennik te beschermen leek succesvol. Tot eind vorige week plots bleek dat de ingezaaide stroken met één enkele maaibeurt om zeep geholpen zijn. "We kunnen niets anders dan van nul te herbeginnen", zegt Koen De Rijck, medewerker van het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën.

"Er broeden opnieuw geelgorzen, gele kwikstaarten, patrijzen, veldleeuweriken en ringmussen in Lennik en Pepingen", vertelde een trotse Koen De Rijck vooraleer hij journalisten van Het Nieuwsblad meetroonde naar de unieke faunaranden in Lennik en Elingen. "Dit is echt hoopgevend nieuws, want de voorbije jaren ging het akkervogelbestand in Vlaanderen fel achteruit. Vogels hebben het moeilijk om nesten te maken en zich te voeding op de intensief bewerkte akkers zoals die er vandaag bij liggen".

In juni werden de eerste faunaranden aangelegd op gronden van de gemeente. Ze werden beheerd door landbouwers van aangrenzende percelen of door landschapteams van Pro Natura. "Faunaranden zijn minstens zes meter breed en hebben hoge én lage begroeiing met kruiden en grassen. Op basis van ervaringen in Nederland gebruikten we een zaaimengsel van klaproos, kamille, phacelia, kaasjeskruid en korenbloem. Ondertussen staan de beddingen in volle bloei en vonden heel wat vogels hier een nieuwe thuis".

Toen even later een plaatsbezoek volgde, verstomde de uitdrukking op het gezicht van de medewerkers van het regionaal landschap. Onbekenden bleken de faunastroken volledig kaal te hebben gemaaid. "Hier hebben we twee jaar aan gewerkt", reageerde een verslagen Koen De Rijck. "We hebben uren overlegd met gemeenten, landbouwers en Pro Natura om alles georganiseerd te krijgen. We hebben duizenden euro's geïnvesteerd om de juiste zaden en loonwerkers te vinden. Nu moeten we van nul herbeginnen".

Bij het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën hebben ze geen flauw vermoeden wie de dader kan zijn. "We hebben al rondgebeld, maar konden nog niet achterhalen wie erachter zit. We vermoeden dat het om een misverstand gaat". Ook de Lennikse burgemeester Willy De Waele reageert onthutst. "Ik vind het vreselijk voor die vlinders en vogels. We gaan onderzoeken wie het kan gedaan hebben en waarom het gebeurde".

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek