header.home link

2 nieuwe vogelgriephaarden ontdekt in Frankrijk

16 september 2021

Op een boerenerf in Aubenton, in het departement Aisne in het noorden van Frankrijk, is een haard van de vogelgriep ontdekt. Dat heeft de prefectuur woensdag gemeld. De griephaard zou terug te leiden zijn tot Belgische markten. Ook in de Franse Ardennen, dicht bij de grens met België, is opnieuw een uitbraak gemeld.

Lees meer over:
kip-pluimvee-1250

"Een klinisch vermoeden is vandaag bevestigd door het nationale referentielaboratorium op een boerderij in de gemeente Aubenton", schrijft de prefectuur van de Aisne in een verklaring. "De oorsprong van de besmetting is de aankoop van pluimvee op een Belgische markt, van een beroepsbeoefenaar die zijn vogels verkoopt op verschillende markten in België (Florenville, Aarlen, Chimay, Doornik, Bastenaken, Charleroi, Anderlecht)", verduidelijkt de prefectuur.

Al wie sinds augustus vogels op die markten kocht, wordt gevraagd een dierenarts te raadplegen als de vogels tekenen van vogelgriep vertonen. De prefectuur herinnert eraan dat Frankrijk, net als een aantal andere Europese landen, wordt geconfronteerd met "een nieuwe uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI)", vogelgriep dus.

Ook in de Franse Ardennen is, een week na de ontdekking van een eerste haard, een nieuw geval van vogelgriep gevonden, zo heeft de prefectuur donderdag bekendgemaakt. Het nieuwe geval is vastgesteld in de gemeente Vandy, niet ver van de plaats van het eerste geval en dichtbij de grens met België. De nieuwe haard wijzigt niets aan de "gereglementeerde zones".

De aanwezigheid van de hoogpathogene H5N8-variant van het virus, die niet overdraagbaar is op mensen, werd begin september al vastgesteld bij een particuliere pluimveehouder in Chiny, in de provincie Luxemburg, en bij een handelaar in Menen, in West-Vlaanderen. Dat meldde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Vrijdag verhoogden de Franse autoriteiten nog voor heel het vasteland het risiconiveau van "verwaarloosbaar" naar "middelmatig", na de eerste vaststelling van vogelgriep in de Franse Ardennen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek