header.home link

Geval van vogelgriep in het noorden van Frankrijk

10 september 2021

In de Franse Ardennen in het noorden van Frankrijk is een geval van vogelgriep vastgesteld waarbij de autoriteiten meteen voor heel het land het risiconiveau van "verwaarloosbaar" naar "middelmatig" hebben verhoogd, zo is vrijdag bij het Franse ministerie van Landbouw vernomen.

Lees meer over:
kip-pluimvee-hok-ophokplicht-leghen-1280

Het geval, dicht bij de Belgische grens, is donderdag vastgesteld bij een particulier die zijn gevogelte niet commercialiseert. Alle dieren zijn geruimd.

Sinds vrijdag zijn beschermende maatregelen opgelegd in gemeenten die zich in hoge risicozones bevinden, met name vochtige zones die populair zijn bij trekvogels.

Zo moeten commerciële kippenkwekers hun dieren afschermen, is het bijeenbrengen van vogels voor bijvoorbeeld wedstrijden verboden en is in dierentuinen vaccinatie verplicht voor vogels die niet binnen kunnen of niet onder een net kunnen vertoeven.

Met die maatregelen wil de overheid een nieuwe opflakkering van vogelgriep indijken na een desastreus jaar voor eendenhouders.

Tussen november en mei zijn in Frankrijk bijna vijfhonderd haarden van vogelgriep vastgesteld in kwekerijen van gevogelte, voornamelijk in het zuidwesten dat bekendstaat voor de productie van foie gras. Men kwam de crisis pas te boven na het ruimen van meer dan 3,5 miljoen gevogelte, in het bijzonder eenden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek