header.home link

Opnieuw uitbraak van vogelgriep bij hobbyhouder in Chiny

8 september 2021

Er is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Chiny, in de provincie Luxemburg. Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. "Deze vogels werden eind augustus op een markt aangekocht bij de vogelhandelaar waar vorige week een besmetting werd vastgesteld”, zegt het Voedselagentschap (FAVV).

Lees meer over:
image

Begin september werd bij een vogelhandelaar in Menen de besmettelijke variant H5N8 van het vogelgriepvirus aangetroffen. Omdat de betrokken handelaar vogels verkocht op zeven markten in België (Florenville, Aarlen, Chimay, Doornik, Bastogne, Charleroi en Anderlecht), vraagt het FAVV aan particulieren die vogels van deze handelaar hebben gekocht extra aandacht te hebben voor ziekteketens bij hun dieren.

Symptomen van vogelgriep

Het gaat dan om onder meer ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, legdaling, sufheid, gebrekkige eetlust en sterfte. “Wanneer één of meerdere van deze symptomen optreden, raden we aan om een dierenarts te contacteren”, aldus het Voedselagentschap.

De nieuwe uitbraak van het vogelgriepvirus heeft geen gevolgen voor de ziektevrije status die ons land heeft bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) omdat het gaat om gehouden vogels en niet om pluimvee. Die ziektevrije status kreeg ons land opnieuw op 16 augustus nadat maatregelen waren genomen om de verspreiding van het hoogpathogene aviaire influenzavirus in te dijken. Op 13 november 2020 was het virus namelijk vastgesteld bij wilde vogels. 

Voorzichtigheid geboden bij pluimvee- en vogelhouders

Het FAVV raadt alle pluimvee- en vogelhouders wel aan om voorzichtig te zijn. Zo moet contact tussen hun dieren en wilde vogels zoveel mogelijk vermeden worden. Het is ook aangeraden om alle gehouden vogels binnen te voederen en te drenken.

Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert, is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Uitgelicht
Bij een handelaar in hobbyvogels in de West-Vlaamse gemeente Menen is donderdag vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de hoog pathogene H5N8-variant van het virus, die niet over...
3 september 2021 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek