header.home link

Hoog pathogene vogelgriep vastgesteld bij vogelhandelaar in Menen

3 september 2021

Bij een handelaar in hobbyvogels in de West-Vlaamse gemeente Menen is donderdag vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de hoog pathogene H5N8-variant van het virus, die niet overdraagbaar is op mensen. “Dit heeft geen gevolgen voor de herwonnen ziektevrije status”, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Lees meer over:
pluimvee-vogelgriep-kip-1280

Omdat het gehouden vogels betreft - en niet om pluimvee - heeft deze besmetting geen impact op de ziektevrije status voor hoogpathogene vogelgriep bij pluimvee. Ons land herwon de ziektevrije status op internationaal niveau op 16 augustus bij de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE), aldus het FAVV.

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer rond de besmettingshaard ingesteld.

In de beschermingszone (3 km) geldt een ophokplicht en moeten alle vogels in stallen, gebouwen of hokken opgesloten worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden, doorvoer door de zone is wel toegelaten. Ook verzamelingen van vogels zijn verboden. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en elke inwoner met pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

In de bewakingszone (10 km) is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden, doorvoer door de zone is wel toegelaten. Ook verzamelingen van vogels zijn verboden. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze zone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

Het FAVV volgt de situatie in België op de voet en heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden. Alle betrokken partijen uit de pluimveehouderijsector werden op de hoogte gebracht van de situatie. Het voedselagentschap benadrukt wel dat alle pluimvee- en vogelhouders nog steeds voorzichtig moeten zijn. “Contact tussen de dieren en wilde vogels moet zoveel mogelijk vermeden worden. We raden ook aan om alle gehouden vogels binnen te voederen en te drenken”, klinkt het.

Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd, besluit het FAVV.

Een volledig overzicht van de maatregelen vind je op de website van het FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek