Na BBB start nu ook nieuwe partij GBVV: “We willen eenvoudige beleidsvoering met burgerinspraak”

Er is een nieuwe partij in het Vlaamse politieke landschap ontsproten. GBVV ofwel Gezond Burger Verstand Vlaanderen werd opgericht uit het ongenoegen van een politiek systeem dat niet genoeg naar de kritiek luistert van de burgers en hen te veel regels oplegt. “We zijn klaar om ons stapsgewijs richting de verkiezingen van 2024 te wenden“, zegt Filip Boone, één van de oprichters van de nieuwe burgerpartij.

21 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 april 2023 9:32
GBVV logo

Het succes van BBB bij onze noorderburen blijkt niet alleen een inspiratie te zijn voor de nieuwe Vlaamse BoerBurgerBelangen-partij. Het was ook het kantelpunt voor GBVV om af te tellen naar de bekendmaking van hun partij. “We zijn al twee jaar bezig om ons te organiseren”, vertelt Boone. “De oprichting van de partij gebeurde tijdens de corona-epidemie. Een periode waarin geen inspraak was van burgers en het leven geleid werd door de politiek met een zeer strikt beleid waar geen rekening gehouden werd met de vrijheid en mening van burgers. Daar willen we verandering in brengen.”

In die periode zag Boone en de toekomstige achterban van GBVV ook het stikstofdossier van dichtbij ontpoppen als een bron van ongenoegen bij landbouwers. “De politiek weigerde te luisteren naar de burgers en nam strikte beslissingen die niet getuigen van realiteitszin”, aldus Boone, CEO van het West-Vlaamse agrovastgoedkantoor ’t Boerenhuys. Dit ongenoegen zette GBVV om in een strategie waarmee ze nu naar buiten komt. GBVV wil een eenvoudigere politiek met een begrijpelijk beleid dat strookt met de realiteit waarbij de burger daadkrachtige inspraak krijgt.

Eenvoudig beleid

“Hoe ingewikkeld kan een beleid zijn als een doorsnee landbouwer bij een adviesbureau moet langsgaan om te weten wat hij al dan niet mag uitvoeren in zijn bedrijf?”, vraagt Boone zich af. “GBVV wil een minder chaotische administratie en minder tegenstrijdigheden binnenin het beleid. De tegenstrijdigheden rond de teeltvrije zone in het GLB en MAP zijn hier een goed voorbeeld van.” Ook vindt de partij dat de voorgeschotelde beleidsdoelstellingen vaak een portie realiteitszin missen. “Men wil bijvoorbeeld de natuur herstellen naar een beeld van decennia geleden, naar een natuur uit een tijdperk van voor de klimaatopwarming. Dit is niet realistisch. Stel haalbare doelstellingen voor aan de burgers, dan zal iedereen meewerken.”

Daarnaast streeft GBVV naar minder ‘overbodige’ regelgeving en verplichtingen waarbij Boone verwijst naar de veelheid aan GAS-boetes en de junglestructuur van de regelgeving. “De ene mag dit, de andere mag dat”, legt Boone uit. “Mensen worden te veel in hokjes geduwd, hokjes als euronorm wagen 1 tot 6, EPC-label woning A tot F, enz… Hierdoor komen er telkens maar nieuwe regeltjes, die soms ieder jaar aangepast worden. Er moet een duidelijkere structuur komen, als dat vroeger kon, kan dit vandaag ook.”

Eenvoudigere politiek

Ook de politiek kan veel eenvoudiger gevoerd worden volgens GBVV. “Zet zes leerkrachten vooraan in een klas die tegelijkertijd les geven en je zal zien dat de efficiëntie hiermee niet omhoog zal gaan en de leerlingen niet beter beholpen zullen zijn", aldus Boone. “Dit is net hetzelfde met ons politiek systeem, er zijn te veel ministers met elk hun eigen bevoegdheid en verantwoordelijkheid op hun eigen rechtsgebied, waardoor alles spaak loopt. De ministers moeten eerst zelf tot een consensus komen voor een beslissing te kunnen nemen. Wij zijn ervan overtuigd dat departementen kunnen samengevoegd worden waardoor er minder politiek verantwoordelijken aan het stuur zitten en makkelijker beleid kan gevoerd worden. Weg met de politieke machtsspelletjes.”

filip boone

Er is een wirwar aan regels voor de ganse maatschappij. Niemand ziet nog het bos door de bomen. Dit huidig politiek systeem kost veel geld en er zijn op geen enkel moment nog zekerheden

Filip Boone - Mede-oprichter GBVV

Een ander belangrijk standpunt van de nieuwe partij is directe burgerinspraak en meer mensen in de politiek met kennis van zaken. Boone legt uit hoe hij dit ziet: “We moeten niet altijd het warm water uitvinden, er zijn veel goeie voorbeelden van politieke systemen die hier perfect gekopieerd kunnen worden. Eentje daarvan is bijvoorbeeld Zwitserland. Daar zijn ook vier talen en verschillende kantons die vergelijkbaar zijn met onze gewesten. Zwitserland heeft maar zeven nationale ministers en werkt met een federalisme waar de verantwoordelijkheid bij de kantons ligt. Daar is ook een directe democratie met burgerinspraak via referenda en volksinitiatieven.”

Hervormen

Een grondige hervorming staat bovenaan de agenda van de partij. Of dit niet iets te ambitieus is voor een beginnende partij? “We zijn er ons van bewust dat dit niet van de ene op de andere dag zal komen, maar we hebben er vertrouwen in dat we er stapsgewijs kunnen geraken. We stappen naar de verkiezingen met de belofte dat als we iets zeggen, we het ook zullen doen zodat er effectief iets verandert.”

Boone zelf heeft geen politieke achtergrond en is van mening dat dit ook geen vereiste is voor succes. “De partij heeft een zeer brede basis met achtergrond en ervaringen in verschillende sectoren en niveaus. Ik zie het land ook eerder als een groot bedrijf dat herstructureerd moet worden met de beste mensen met kennis van zaken en realiteitszin aan de top. Zoals in een bedrijf moeten ook die beleidsvoerders luisteren naar de mensen in de productie wanneer iets fout loopt of ingrepen moeten gedaan worden.”

gbvv_rond

Wie zit achter GBVV?

Eén oprichter kennen we al: Filip Boone. Hij is momenteel CEO van een agrovastgoedkantoor, zetelt in een landbouwadviesraad en geeft ook les aan het Nationaal Agrarisch Centrum. “De groep bestaat ondertussen uit een tiental personen uit alle regionen die we mondjesmaat zullen naar buiten brengen richting verkiezing 2024”, licht Boone toe. “Daarnaast zijn we ook nog steeds op zoek naar nog meer mensen die ons extra kennis kunnen bijbrengen. Want als er gedebatteerd wordt, is kennis van het onderwerp voor ons een absolute vereiste. We staan alvast open voor iedereen, jong of oud. En zoals je kan zien, heeft ons logo meerdere kleuren. We pinnen ons alvast niet vast op één politiek kleur.”

BoerBurgerBelangen jaagt op stem van "vergeten Vlaming"
Uitgelicht
BoerBurgerBelangen wil volgend jaar opkomen bij de verkiezingen. "Als we zien hoeveel mensen ons initiatief steunen en aanbieden om te helpen vanuit heel Vlaanderen, dan denk...
27 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek