header.home link

BoerBurgerBelangen jaagt op stem van "vergeten Vlaming"

27 maart 2023

BoerBurgerBelangen wil volgend jaar opkomen bij de verkiezingen. "Als we zien hoeveel mensen ons initiatief steunen en aanbieden om te helpen vanuit heel Vlaanderen, dan denk ik dat we ervoor moeten gaan”, aldus Hermans in ‘De Ochtend’ op Radio 1. De boerenbeweging profileert zich niet enkel als de stem van het platteland maar ook als de stem van de vergeten Vlaming. “De gewone burger moet terug centraal staan in het beleid”, laat Hermans weten.

Lees meer over:
boerburgerbelangen

De overwinning van de Nederlandse partij BBB (BoerBurgerBeweging) tijdens Provinciale Statenverkiezingen was de inspiratie voor Tine Hermans om een Facebookgroep BoerBurgerBelangen op te richten. Tien dagen later heeft de groep 14.800 leden en afgelopen weekend deelde Hermans haar ambitie mee om die beweging om te zetten in een politieke partij en deel te nemen aan de verkiezingen van 2024. “Het is kort dag maar het is ongelooflijk hoeveel draagvlak we nu hebben”, aldus Hermans in De Zevende Dag.

Brede basis

Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij Hermans en de BBB-aanhangers maar zal dit genoeg zijn om de kiesdrempel van 5 procent te halen in oktober 2024? “Ik ga geen uitspraken doen over hoe ver we zullen komen in de verkiezing”, vertelt Hermans aan VILT. Zelf heeft de boerendochter uit Merksplas geen politieke ervaring maar ze laat zich omringen door deskundigen. “We zijn een partij die zeer nauw samenwerkt met de zogenaamde ‘basis’”, licht Hermans toe. “Er hebben zich via een oproep op onze BBB-pagina al heel wat mensen met sterke profielen aangemeld die willen meedenken en helpen. Dit zijn mensen met kennis van verschillende beleidsdomeinen, we kijken dus ook wel verder dan enkel landbouw. Op dit moment verwerken we alle aanmeldingen.”

Het succes van onze Facebookpagina is een heel duidelijk signaal dat mensen verandering willen. Dit zijn niet enkel landbouwers, maar ook andere groepen die zich niet gehoord voelen

Tine Hermans - Oprichtster BoerBurgerBelangen

Vrij en ongebonden

Om haar stempel op de Vlaamse politiek te drukken en de kiesdrempel te halen, wordt vanuit verschillende hoeken geopperd om aan te sluiten bij een andere politieke partij. Maar daar loopt Hermans niet warm voor. Cd&v houdt de poort nochtans open voor een eventuele samenwerking. “Iedereen die het landelijke Vlaanderen wil beschermen en versterken, is meer dan welkom in onze partij", zei cd&v-voorzitter Sammy Mahdi in het Canvasprogramma ‘De afspraak op vrijdag’. Maar Hermans benadrukte in De Zevende Dag op één dat BBB een jonge, nieuwe en frisse partij is die aan niemand gebonden is. “We willen vrij en ongebonden zijn”, aldus Hermans. “Tegelijkertijd deel ik ook de bezorgdheid over de toename van een versnipperd politiek landschap. Hiermee kan het doel voorbijgeschoten worden, daarom tasten we nu de mogelijkheden af en staan we altijd open tot dialoog met initiatieven die een gelijkaardig, gezamenlijk doel hebben. Er beweegt heel wat achter de schermen, ik heb contact met mensen en er wordt gepraat maar dit is geheel vrijblijvend op dit moment.”

Hoe ziet de vergeten Vlaming eruit?

In de laatste politieke debatten gaat het steeds meer over de ‘vergeten Vlaming’, een profiel dat BoerBurgerBelangen ook vaak aanhaalt. “Het succes van de BBB-pagina op Facebook is een heel duidelijk signaal dat mensen verandering willen. Dit zijn niet enkel landbouwers, maar ook andere groepen die zich niet gehoord voelen. We denken nog na over hoe we dit concreet kunnen maken”, vertelt Hermans. Op de vraag hoe de vergeten Vlaming eruit ziet antwoordt Hermans: “De gewone man in de straat, niet enkel landbouwers maar bijvoorbeeld ook alleenstaanden. Ik krijg vaak reacties van alleenstaanden die aankaarten dat de samenleving zo gericht is op gezinnen waardoor ze vaak uit de boot vallen en oneerlijk behandeld worden. Dit willen we nu allemaal in kaart brengen en kijken hoe we daarop als politieke partij kunnen inspelen zodat de gewone burger terug centraal staat. Daar werken we nu heel hard aan.”

Strijd om de stem van het platteland

Volgens minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zijn de zorgen van BBB dezelfde als die van cd&v. “Ook mijn partij wil de zorgen van de boeren en van het platteland capteren en omzetten naar beleid. Daarom zou ik het beter vinden om de krachten te bundelen”, laat Brouns weten. Sammy Mahdi, de voorzitter van cd&v zegt dat zijn partij na de verkiezingen in 2024 de enige garantie is dat elke Vlaming, ook de ‘vergeten Vlaming’, gehoord wordt en dat de minachting voor de landelijke gebieden en de buitenwijken van de grootsteden stopt.

Ook Groen werpt zich op als de partij voor de ‘vergeten Vlaming.’ Groen-co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout schreef verleden jaar een boek met als titel 'Vergeten land'. Hij beschrijft de verwaarlozing van het Vlaamse platteland met minder geld vanuit het gemeentefonds, minder toegang tot het openbaar vervoer, en minder dienstverlening. De ondertitel van het boek luidt: 'Waarom de politiek het platteland niet rechts mag laten liggen'. In een interview op Radio 1 laat Vaneeckhout weten dat hij zijn analyse en het boek een jaar te vroeg heeft uitgebracht.

Ook Vlaams Belang mengt zich in de strijd om dezelfde stem. Voorzitter Tom Van Grieken wierp zich tijdens de laatste boerenbetoging op als de vriend van het platteland die hun gevoel van ongenoegen hoort. Caroline Van der Plas liet in een interview aan De Tijd weten dat Vlaams Belang veel stemmen kan verliezen mocht er bij ons een BBB komen. “Er zit een gat tussen die partij en de rest. Een partij als de BBB, die een brede volkspartij is zonder radicale standpunten, maakt een goede kans. Veel Nederlanders die ooit op de PVV van Geert Wilders stemden, zitten nu bij ons”, aldus Van der Plas.

Wie de stem van de vergeten Vlaming voor zich zal winnen is nog koffiedik kijken, maar de BoerBurgerBelangen doet alvast een gooi.

Uitgelicht
In Nederland boekte BoerBurgerBeweging (BBB) een eclatante zege bij de jongste verkiezingen. Van “historisch” naar “politieke aardverschuiving” tot “slecht nieuws voor de Vlaa...
16 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek