Nieuwe handelsministers hoopvol over Doha-ronde

De onderhandelingen over de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie moeten nog voor de zomervakantie opnieuw volop op gang komen. Een eindakkoord moet volgend jaar bereikt worden. Dat hebben de belangrijkste handelsmogendheden gevraagd en beloofd. Pascal Lamy, directeur-generaal van de WTO, is optimistisch.
10 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De onderhandelingen over de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie moeten nog voor de zomervakantie opnieuw volop op gang komen. Een eindakkoord moet volgend jaar bereikt worden. Dat hebben de belangrijkste handelsmogendheden gevraagd en beloofd. Pascal Lamy, directeur-generaal van de WTO, is optimistisch.

De Doha-ronde zit al bijna een jaar in het slop. In juli vorig jaar werd net geen akkoord bereikt omdat de VS en India het niet eens raakten over een speciale vrijwaringsclausule die kleine boeren moet beschermen tegen goedkope invoer. Sindsdien zijn er in beide landen verkiezingen geweest en werden nieuwe ministers van Handel benoemd.

Ron Kirk (VS en links op de foto) en Anand Sharma (India) hebben de afgelopen dagen met elkaar gesproken tijdens een overleg van de Cairns-groep, een verzameling WTO-lidstaten die erg sterk staan op het vlak van de productie en export van landbouwproducten. De groep had ook enkele andere belangrijke handelspartners uitgenodigd, waaronder naast de VS en India ook de EU.

Blijkbaar zijn de gesprekken tussen de toponderhandelaars positief uitgedraaid. Ron Kirk wil nog geen details prijsgeven, maar volgens de Braziliaanse ambassadeur bij de WTO zijn de Amerikanen bereid om toegevingen te doen inzake landbouw. Anand Sharma stelt alvast dat er geen onoverkomelijke moeilijkheden zijn.

Veel landbouworganisaties in de EU vrezen een WTO-akkoord omdat dit naast de afschaffing van exportsubsidies ook een forse daling van douanetarieven kan inhouden. Economen merken dan weer op dat een succes in de Doha-ronde in deze crisistijden een enorme stimulans zou zijn voor de wereldeconomie. Recente schattingen spreken over een bonus van 110 miljard euro.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek