header.home link

Nieuwe gascentrale in Tessenderlo krijgt vergunning, die van Vilvoorde niet

20 september 2022

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een omgevingsvergunning toegekend voor een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale van de groep T-Power in Tessenderlo. De concurrerende gascentrale van Engie in Vilvoorde krijgt geen vergunning omdat ze in verhouding tot Tessenderlo te veel ammoniak uitstoot.

Lees meer over:
boerenbondactietessenderlostikstof-NB

 Engie greep in eerste instantie naast de vergunning voor een gascentrale in Vilvoorde, maar het bedrijf diende alsnog een nieuwe aanvraag in. Maar nadat die vergunning in mei voor de tweede keer door de provincie werd afgekeurd, zegt nu ook minister Demir opnieuw nee. Ondertussen werden nog andere vergunningsaanvragen ingediend voor gascentrales in ons land. Bijvoorbeeld voor centrales in Dilsen-Stokkem en Tessenderlo. Ook zij vingen bij een eerste poging bot, maar T-Groep die de centrale in Tessenderlo wil uitbaten deed net als Engie voor de centrale in Vilvoorde een tweede aanvraag. 

En dat werpt nu zijn vruchten af. Vandaag heeft minister Demir besloten een vergunning uit te reiken voor een gascentrale in Tessenderlo. Daardoor zal de uitbater later dit jaar kunnen meedingen naar extra subsidies voor een bijkomende gascentrale in ons land, want sinds februari is het verplicht zo'n vergunning te hebben alvorens je meedingt naar subsidies.  "Hoewel in beide dossiers de ammoniakuitstoot stevig werd teruggedrongen na de eerdere weigering van het dossier, blijkt uit technisch nazicht dat Engie niet alle best beschikbare technieken hanteert om de uitstoot tot een minimum te beperken", zegt Demir in een Persbericht. "Haar lichtere gascentrale zou méér uitstoten dan de zwaardere centrale in Tessenderlo, die wél de innovatiefste en best beschikbare technieken inzet." 

Uitgelicht
Boerenbond heeft dinsdag actie gevoerd voor de site van Tessenderlo Development Services (TDS) waar op termijn een nieuwe gascentrale moet verrijzen. De kritiek treft niet zoz...
6 september 2022 Lees meer

Twee weken geleden werd er door de Boerenbond nog actie gevoerd in Tessenderlo. “De situatie is absurd: op minder dan 1,5 km van de site voor de nieuwe gascentrale moet een landbouwbedrijf de deuren sluiten in 2025 wegens een rode PAS-brief. De aanvraag voor de gascentrale voorziet een uitstoot gelijk aan 60 keer de emissies van dit vleeskippenbedrijf. In de regio zijn nog enkele bedrijven in dezelfde situatie”, klinkt het bij regioconsulent Mieke Huyck, “Na het eerste openbare onderzoek heeft TDS bovendien de kans gekregen door toepassing van nieuwe technieken een aangepaste vergunningsaanvraag in te dienen. Waarom krijgen de rode bedrijven geen kans om hun reductie te beperken met technologische innovaties en zo mogelijk onder de impactscore te duiken?”

Bron: VRT Nws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek