Nieuwe bijenburchten versterken bekroning van Bijenvriendelijkste Gemeente
nieuwsDe Antwerpse gemeente Lint zet de titel van ‘Bijenvriendelijkste Gemeente’ meer kracht bij met de bouw van twee bijenburchten. Het bouwwerk van hout, zand en klei voorziet geschikte nestgelegenheden voor de afnemende populaties wilde bijen. “We plaatsen de bijenburchten bewust in het gemeentecentrum om inwoners te sensibiliseren over het belang van deze kleine diertjes binnen het ecosysteem”, vertelt landbouwschepen Peter Van Hoof (N-VA).
Drie kwart van de wilde bijensoorten nestelen in de grond, vaak in schuine of verticale wanden of hellingen. De open, zandige grond van een bijenburcht voorziet geschikte nestgelegenheden voor diverse soorten van deze ondergronds nestelende bijen. Stengels houtstronken vormen een goede nestplek voor bovengronds nestelende bijen, zoals bijvoorbeeld metselbijen.
Bewustwording rond een essentiële schakel in het ecosysteem
“Het idee om bijenburchten te creëren komt van de gemeentelijke bijenwerkgroep. De populaties wilde bijen gaan erop achteruit en dat kunnen we tegengaan met deze simpele oplossing”, vertelt Peter Van Hoof (N-VA), schepen van onder meer Landbouw, Natuur en Milieu. De gemeentediensten plaatsen de bouwwerken weloverwogen in een bloemrijk gebied met de juiste wilde planten, bomen en struiken, met het hele jaar door voldoende beschikbaar voedsel. Lint kiest er met opzet voor om de burchten op te trekken op plekken waar veel mensen komen.
De gemeente wil het bewustzijn over de instandhouding van deze kleine insecten bij zijn burgers verhogen. “We willen niet enkel de populatie wilde bijen opnieuw opkrikken, maar nog belangrijker is om onze inwoners te informeren over het noodzakelijk behoud van deze nuttige bestuivers. De diertjes zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem en voor de biodiversiteit. Ze vervullen een cruciale rol bij het bestuiven van bloemen, planten en bomen, maar ook voor de landbouw zijn ze essentieel”, aldus Van Hoof. “Als we de nestplaatsen op minder toegankelijk plekken en uit het zicht zouden creëren, dan mist het een groot deel van zijn doel.”
Volgens de schepen worden de bijenburchten met veel enthousiasme onthaald door de buurtbewoners. Eén bijenburcht is opgetrokken vlak naast het ontmoetingscentrum De Witte Merel, het andere in het gemeentepark is nog in opbouw.
Bijenvriendelijkste Gemeente 2025
Lint werd samen met buurgemeente Kontich verkozen tot Bijenvriendelijkste Gemeente van Vlaanderen in de categorie tot 40.000 inwoners. De gemeente neemt tal van initiatieven om de bijenpopulaties te ondersteunen zoals een nieuwe bijenvriendelijke fietstocht, de tweede editie van Bee happy op zaterdag 10 mei in samenwerking met Kontich en opnieuw een aanplantingen van alliums voor de lookmaskerbij, de mascotte van Lint. De gemeente introduceerde eerder al een originele bijenvoederautomaat waar voorbijgangers bloemenzaadjes kunnen kopen.
Het Departement Omgeving organiseert van 25 mei tot 1 juni 2025 de Week van de Bij. Tijdens deze week wordt Vlaanderen aangemoedigd om bij te dragen aan een rijkere leefomgeving voor mens en bij.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Gemeente Lint