Nieuw biertje moet bedreigde steenuil beschermen

Op verzoek van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen lanceert brouwerij De Ryck een nieuw artisanaal bier: Steenuilke, een bier met een boodschap.
12 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Op verzoek van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen brengt de Herzeelse brouwerij De Ryck een nieuw artisanaal bier op de markt: Steenuilke. Het nieuwe biertje moet de aandacht voor de bedreigde steenuil aanwakkeren. Het is de eerste keer dat een streekproduct op die manier ingezet wordt.

De steenuil, de kleinste uil in Vlaanderen, is al enkele jaren het symbool van vzw Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. De vereniging zet zich in voor het behoud en de verdere uitbouw van het kleinschalig landschap. Met Europees subsidiegeld hebben ze al steenuilkasten opgehangen en moedigen ze ook aan om hoogstambomen aan te planten.

Maar de ambities reiken verder. "We hebben het plan opgevat om een populair biertje te verspreiden in de Vlaamse Ardennen en in de andere aangesloten Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten, zoals Herzele en Sint-Lievens-Houtem. Het bier en alles wat er rondhangt, brengt de bescherming van de bedreigde steenuil onder de aandacht", zegt Paul Haustraete van het Regionaal Landschap.

Het is de eerste keer dat het Regionaal Landschap een streekproduct inzet als middel om de streek op landschappelijk, toeristisch en cultureel op te waarderen. "We gaan de gemeentebesturen van de regio en het Oost-Vlaamse provinciebestuur uitnodigen om het bier te schenken tijdens officiële ontvangsten".

Dat het bier wordt gebrouwen in de Herzeelse brouwerij De Ryck, is geen toeval. De Ryck geeft al sinds 1886 de toon aan in artisanaal brouwen en de gemeente Herzele en haar natuurverenigingen leverden de voorbije jaren veel inspanningen voor het behoud van de steenuil.

"We gebruikten uitsluitend natuurlijke ingrediënten voor het bier: water, mout, maïs, hop en gist, aangevuld met kruiden die typerend zijn voor de leefomgeving van de steenuil zoals lievevrouwebedstro, engelwortel en sleedoorn", aldus brouwster An De Ryck.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek