Nieuw bestrijdingsplan tegen everzwijnen in Limburg
nieuwsIn het gemeentehuis van Beringen hebben jagers, landbouwers, het lokale gemeentebestuur, Natuurpunt en de woudmeester van Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dinsdag opnieuw overlegd. "Het gesprek kwam er nadat de jagers hadden laten weten dat ze willen meewerken aan de bestrijding van het everzwijn volgens het plan dat door de overheid is opgesteld", zegt Marcel Mondelaers, burgemeester van Beringen. Samen met woudmeester Ghislain Mees wil hij dat het laatste everzwijn verdwijnt. "Want enkel zo kan de veiligheid van de burger worden gegarandeerd".
Concreet werden er praktische afspraken gemaakt om dat doel te bereiken. "De politiediensten in de verschillende gemeenten nemen een centrale rol in. Mensen die problemen hebben met een everzwijn kunnen altijd bij hen terecht. Zij zoeken dan de juiste man om in te grijpen". Dat kan volgens Mondelaers, nu de jachtvereniging heeft beloofd een lijst met contactgegevens op te stellen van leden die vrijwillig willen meewerken. Die gegevens worden naar de politie gestuurd.
"Dag en nacht moet er iemand beschikbaar zijn. Voor mijn part wordt er zelfs een dienstregeling opgesteld. Maar de burger moet de garantie hebben dat er zeer snel een schutter is om het dier te doden", aldus de burgemeester. Zowel Mees als Mondelaers benadrukken dat de jagers zeker niet de toestemming hebben gekregen om op everzwijnen te jagen. "Maar als ze in hun jachtgebied een everzwijn zien, mogen ze dat afmaken. Daarna moeten ze zo snel mogelijk de politie en het ANB bellen", zegt Mees.
Het everzwijn mag ook nooit een jachttrofee worden. "Het kadaver wordt naar een gespecialiseerde firma in Diest gebracht. Als het vlees geschikt is om op te eten, wordt het verkocht. De opbrengst gaat naar het OCMW", legt Mondelaers uit. Het everzwijnenprobleem lijkt zich intussen uit te breiden tot over de provinciegrenzen. Deze week merkten wandelaars nog everzwijnen op in Averbode Bos & Heide.(KS)
Bron: Het Belang van Limburg</i>