Niet duurzaam boeren? Geen krediet bij Nederlandse Rabobank

Duurzame boeren zullen voortaan een voordeliger krediet krijgen bij de Nederlandse Rabobank. De coöperatieve wil op deze manier de sector helpen vernieuwen. Landbouwbedrijven die hun plicht niet nakomen op vlak van duurzaamheidsdoelstellingen, lopen nu een reële kans dat hun kredietaanvraag zal worden geweigerd. Zelfs wanneer men beschikt over een solide financieringsplan. Dat maakte de directeur Food&Agri Alex Datema van Rabobank duidelijk in een interview met het Nederlandse landbouwmedium Boerenbusiness.

18 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 december 2023 17:54 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Volgens Rabobank zal de volledige agrarische productie richting 2040 moeten slinken. Met name voor de veesector verwacht Datema een vermindering van 30 procent. “We zien een goede toekomst voor de landbouw, maar die ziet er anders uit”, zegt de topman van Rabobank aan Boerenbusiness. “We zullen minder vee hebben en de akkerbouw wordt significanter dan nu.”

Push naar verduurzaming

Duurzaamheid wordt dus de leidraad voor alle kredietaanvragen tot 2040 bij Rabobank. Hoe de boer wil beantwoorden aan het klimaatvraagstuk, dat wil Datema ‘aan de boer zelf’ laten. “Het is aan hem om te kiezen of die dat wil doen via extensivering, innovatie of zelfs het bedrijf verhuizen. Schaalvergroting zal volgens ons nog steeds kunnen. Je hebt immers schaalgrootte nodig als je wil kunnen investeren", aldus Datema.

Deze verdere push naar verduurzaming kan zich wel laten voelen in de supermarkten. Datema voorspelt duurdere voedingprijzen. “Als je een duurzaam voedselsysteem wil, zal dat niet lukken volgens de huidige systematiek” zegt hij. “Je moet dus de negatieve impact op het milieu van voeding meenemen in de kostprijs. Tegelijk moeten boeren die ecologische inspanningen doen, ook beloond worden. We moeten dus naar een systeem waar we zowel de positieve als negatieve aspecten meenemen in onze voedselprijzen. Vandaag zijn de goedkoopste producten de minst duurzame, en dat moet omgekeerd. Alleen zo zal de consument de juiste keuzes maken.”

Een bedrijf in Natura2000-gebied dat een kredietaanvraag doet voor een extra stal met extra dieren, is geen kansrijke aanvraag voor Rabobank

Alex Datema - Directeur Food&Agri bij Rabobank

Wat met export?

De vraag rijst of deze aanpak de concurrentiële positie van Nederland zal veranderen op de wereldmarkt. “We realiseren ons dat heel veel van wat we produceren naar het buitenland gaat, maar het overgrote merendeel blijft in Europa”, zegt Datema. “De duurzaamheidsdiscussies die we in Nederland voeren, gebeuren elders ook. We zien daar dus eerder kansen dan problemen. Tegelijk gaan we ervan uit dat de totale landbouwproductie in Nederland zal dalen, en dus ook de noodzaak om te exporteren.”

Voordeliger krediet

Boeren die te weinig duurzaamheidsinspanningen kunnen voorleggen, zullen moeilijker een krediet krijgen bij Rabobank. Maar omgekeerd moeten de voorwaarden voor ecologische boeren voordeliger worden, vindt Datema. Rabobank voorziet onder meer rentekortingen, aflossingsvrije perioden en langere looptijden. “We hebben 3 miljard euro beschikbaar liggen. Dit budget kunnen we goedkoper en voordeliger uitlenen aan boeren die duurzaam te werk gaan”, zegt Datema. “Zo proberen we om de investeringsdrang in de landbouw richting duurzaamheid aan te zwengelen. Vroeger keken we louter of een aanvrager voldeed aan de regelgeving en over een goed businessplan beschikte, maar duurzaamheid komt er als gelijkwaardige factor bij.”

Opvallend is dat de bank zich in de visie niet uitlaat over kunstmest. Wel voorziet het dat gewasbeschermingsmiddelen zullen worden gereduceerd, en dat het sojagehalte in veevoeder zal afnemen.

Rabobank stelt melkveehouder als directeur aan
Uitgelicht
Rabobank benoemt melkveehouder Alex Datema tot directeur Food & Agri Nederland, de afdeling van de bank die zich richt op bijvoorbeeld kredieten voor boeren. Volgens de Ne...
13 maart 2023 Lees meer

Bron: Boerenbusiness, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek