Nettowinst van Vion zakt naar 54 miljoen euro in 2008

Foodbedrijf Vion heeft over 2008 een nettowinst gerealiseerd van 54 miljoen euro bij een omzet van 8,6 miljard euro. Ten opzichte van 2007 is dat een teleurstellend resultaat, want er werd een daling opgetekend van maar liefst 57 procent. Voor 2009 is Vion gematigd positief.
28 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Foodbedrijf Vion heeft over 2008 een nettowinst gerealiseerd van 54 miljoen euro bij een omzet van 8,6 miljard euro. Ten opzichte van 2007 is dat een teleurstellend resultaat, want er werd een daling opgetekend van maar liefst 57 procent. De voornaamste oorzaak hiervan ligt in de inkoopprijs van grondstoffen. Voor 2009 is Vion gematigd positief.

Volgens Vion kon de gestegen grondstoffenprijs onvoldoende worden doorgerekend aan de retail en andere afzetkanalen als gevolg van een groot aanbod van vlees op de wereldmarkt. Daarbij beïnvloedde de lage koers van het Britse pond en de Amerikaanse dollar de concurrentiepositie in negatieve zin.

De omzet steeg met 21 procent door acquisities en autonome omzetgroei. Het bedrijfsresultaat (EBITA) nam met 36 procent af tot 141 miljoen euro. Met de acquisitie van het Engelse bedrijf Grampian Country Food Group heeft Vion naar eigen zeggen “haar strategische ambitie als Europees foodbedrijf gerealiseerd”.

Het voedingsbedrijf is gematigd positief voor 2009. "Wij verwachten dat de marktsituatie duidelijk zal beïnvloed worden door de wereldwijde economische teruggang van 2008. Dit zal onder meer tot uiting komen in toenemend prijsbewustzijn bij zowel klanten als consumenten, wat effect heeft op de totale productieketen", luidt het in een persbericht.

Het businessmodel van Vion bestaat sinds maart 2009 uit twee kernactiviteiten Food en Ingredients. Vion Food houdt rekening met een toenemende vraag naar goedkopere producten, terwijl Vion Ingredients lagere prijzen voor dierlijk vet en eiwit verwacht op grond van de dalende energie- en grondstofprijzen.

Vion is een internationaal opererend voedingsbedrijf dat  voedingsmiddelen en ingrediënten maakt voor mens en dier. Het bedrijf biedt wereldwijd werkgelegenheid aan 35.500 medewerkers. Vion is niet beursgenoteerd en heeft één agrarische aandeelhouder, de Nederlandse Zuidelijke Land- en tuinbouworganisatie ZLTO die 18.000 leden telt. 

Beeld: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek