Nederland wil binnen twee maanden met nieuwe stikstofplannen komen
nieuwsDe Nederlandse premier Dick Schoof wil binnen twee maanden een pakket nieuwe stikstofplannen klaar hebben. Dat heeft hij vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. De pas opgerichte ministeriële commissie voor de stikstofaanpak wil Nederland van het ‘stikstofslot’ halen en perspectief bieden aan sectoren. Eerder oordeelde een Haagse rechter dat de regering te weinig doet om de stikstofdoelen te halen.
Vorige week beval een rechter het kabinet-Schoof om zich te houden aan de stikstofdoelen voor 2030. Greenpeace Nederland diende namelijk een klacht in tegen de regering omdat die te weinig zou doen om de kwaliteit van de natuur niet te laten verslechteren, zoals opgelegd in de Europese Habitatrichtlijn. De rechter gaf Greenpeace gelijk en eist dat Nederland een strenger stikstofbeleid voert. Lukt het Nederland niet om binnen vijf jaar zijn stikstofuitstoot te verlagen met 22 procent, volgt een dwangsom van 10 miljoen euro.

Rechter eist dat Nederland strenger stikstofbeleid voert
22 januari 2025Eerder in december oordeelde de Raad van State dat niet zomaar meer geschoven mag worden met stikstofruimte, om zo zonder vergunning te kunnen bouwen of bedrijven uit te breiden. Volgens de hoogste bestuursrechter geldt dit met terugwerkende kracht, waarmee bedrijven die sinds 2020 gebruikmaakten van dit zogeheten 'intern salderen' mogelijk illegaal zijn. Zij hebben tot 2030 om alsnog een vergunning te krijgen. Vooral deze uitspraak heeft grote gevolgen.
Vergunningen worden hierdoor uiterst moeilijk te verkrijgen waardoor men vreest voor een 'stikstoflot'.
Vier pistes
De ministeriële commissie wil vier sporen gaan verkennen, zegt Schoof. De groep wil kijken wat er juridisch nog mogelijk is voor de verlening van vergunningen. Daarnaast gaan de ministers kijken welke maatregelen eventueel nodig zijn om de stikstofneerslag te verminderen en de natuur te herstellen. Ook wil Schoof "in gesprek blijven" over wat mogelijk is binnen Europese regels. Als laatste gaat de werkgroep kijken wat de gevolgen zijn van onder meer de terugwerkende kracht van de uitspraak van de Raad van State. Na de uitspraak in de Greenpeace-zaak klonk vanuit boerenorganisaties en de Tweede Kamer de roep om een aanpassing van de stikstofwet. Daarbij werd vooral gedoeld op het schrappen van de kritische depositiewaarde (KDW).
Geen oplossing
Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) liet donderdag tijdens een commissiedebat weten dat dit geen oplossing biedt. Dat schrijft Nieuwe Oogst. Volgens haar komt er dan andere beoordelingscriteria voor in de plaats. En als die niet worden gehaald, kunnen opnieuw juridische procedures volgen.
Wiersma noemde tijdens het debat een voermaatregel als alternatief. “We willen voor de voorjaarsnota met een concreet maatregelenpakket komen. Met managementmaatregelen kun je veel stikstof reduceren. Ik heb in een vorige functie gezien wat kringloopboeren bereiken met hun voerrantsoen”, aldus Wiersma. De ministeriële commissie gaat bij de zoektocht naar oplossingen ook kijken naar de industrie en de luchtvaart.

Bron: Belga / Nieuwe Oogst