header.home link

Nederlandse regering heeft 20 à 30 miljard veil voor stikstofcrisis

15 november 2021

De partijen die nu al maanden een nieuwe Nederlandse regering proberen te vormen staan naar verluidt dicht bij een akkoord over de aanpak van de stikstofcrisis, schrijft de Nederlandse krant AD. Het ‘transitieplan’ voor de landbouw kost wel 20 tot 30 miljard euro.

Lees meer over:
protest nederland_BBB

VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn bereid om diep in de buidel te tasten voor een oplossing van het stikstofprobleem, zeggen bronnen rond de formatie. Tot 2030 wordt 20 tot 30 miljard euro apart gezet voor een ‘transitieplan’ voor de landbouw.  

Met het miljardenplan wordt niet alleen de stikstofcrisis aangepakt. Het moet ook zorgen voor fors minder CO2-uitstoot en betere waterkwaliteit. Boeren kunnen worden uitgekocht, verplaatst of subsidie krijgen voor natuurbeheer en -ontwikkeling. “We willen het nu in één keer goed regelen, boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’’, zegt een ingewijde. De agrarische sector draagt veruit het meeste bij aan het stikstofoverschot in de natuur, via ammoniak uit mest van dieren.

Gelderland en Brabant

In Nederland zijn het nu vooral de melkveehouders in de regio’s rond natuurgebieden die geviseerd worden voor de stikstofreductie. Uit nieuwe berekeningen van het RIVM blijkt dat de natuur het meest gebaat is bij 66 procent minder ammoniakuitstoot in landbouwgebieden in Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe. Dat levert meer natuurwinst op dan wanneer álle boeren in Nederland zo’n 30 procent minder ammoniak zouden uitstoten. De Vlaamse regering is nog niet toe aan haar regionale of lokale aanpak, maar kijkt nog naar algemene reducties.

Uitgelicht
Met een conceptnota reikt Open Vld een aantal oplossingen aan om de voortdurende conflicten tussen landbouw en leefmilieu te overstijgen. “Natuur en landbouw kunnen ook partne...
31 mei 2021 Lees meer

De formerende partijen leggen niet vast in welke mate de veestapel verkleind moet worden: minder stikstofuitstoot kan ook door stallen aan te passen of boerderijen te verplaatsen, zo is de gedachte.

Onteigenen

Daarbij ligt ook een scenario op tafel waarin Nederland wordt verdeeld in vier zones. In zone A (grote delen van Noord-Nederland en Zeeland) zou de landbouw vrij spel krijgen: daar zouden geen beperkingen gelden. In de zones B en C wordt een middenweg bewandeld. In zone D (natuurgebieden) mag helemaal geen bedrijvigheid meer zijn. Dat is het scenario van de zogeheten “compartimentenlandbouw”, dat in Vlaanderen al eerder door Open VLD-parlementslid Steven Coenegrachts werd bepleit.

Het demissionaire kabinet liet afgelopen zomer door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) twee varianten doorrekenen, waarbij de komende jaren 14 of 30 miljard euro in de stikstofaanpak zou worden gestoken. In beide gevallen wordt rekening gehouden met het onteigenen van boeren. 

Bron: AD

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek