Nederland wijt dioxine in veevoeder aan cacaobonen
nieuwsDe dioxineverontreiniging in cacaobotervetzuren die vanuit Nederland naar Duitsland zijn geëxporteerd, is waarschijnlijk veroorzaakt door Braziliaanse cacaobonen. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op basis van het traceringsonderzoek. De geblokkeerde partijen waar een verhoogd dioxinegehalte in is gevonden, worden geweerd uit veevoeder en gereserveerd voor industrieel gebruik.
Om de bron van de dioxinebesmetting te achterhalen, heeft de VWA monsters genomen van diverse partijen cacaobotervetzuren, geproduceerd tussen half december 2010 en eind februari 2011. Hierbij heeft de VWA verhoogde dioxinegehalten gevonden. Ook een monster vet, direct afkomstig uit Braziliaanse cacaobonen, bevatte te hoge gehalten dioxines. "Van cacaobonen uit Zuid-Amerika is bekend dat deze gedroogd kunnen zijn. Tijdens het droogproces kan een dioxinebesmetting ontstaan. Daarom kan de dioxinebesmetting te wijten zijn aan de geïmporteerde cacaobonen", aldus de VWA.
Agd.media meldt dat de geblokkeerde partijen waar een verhoogd dioxinegehalte in is gevonden, worden geweerd uit veevoeder en gereserveerd voor industrieel gebruik. Tegen de twee betrokken handelsbedrijven en de producent van de verontreinigde partijen heeft de VWA proces-verbaal opgemaakt. Zij worden verdacht van het in de handel brengen van diervoeders met een verhoogd gehalte aan ongewenste stoffen. "Er is geen vermoeden van opzet. Of de bedrijven iets te verwijten valt, wordt door de rechter bepaald", legt een woordvoerder van de VWA uit.
Bron: |
In samenwerking met: agd.media