Nederland vergroot prijsinzicht doorheen voedselketen
nieuwsVoortaan wordt in Nederland van alle basis voedingswaren iedere maand bijgehouden hoeveel de consument ervoor betaald en wat de boer ontvangt. De Voedselprijzenmonitor is nieuw en wordt door LEI Wageningen UR overzichtelijk gepresenteerd op een website. Bij zuivel valt op dat de melkprijs die de boer ontvangt harder gestegen is dan de prijs die de consument moet ophoesten voor zuivelproducten.
In opdracht van de Nederlandse overheid monitort LEI Wageningen UR maandelijks de voedselprijzen en licht ze die tweemaandelijks toe op de website Agrimatie. De Voedselprijzenmonitor laat zien hoe prijzen tussen boer, leverancier en winkelier zich verhouden. “De feiten over voedselprijzen boven tafel”, zo omschrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken het.
Uit de eerste monitoring blijkt dat de tarwe- en aardappelprijzen voor landbouwers flink wisselen. Bij aanschaf van brood of aardappelproducten merken consumenten minder van deze prijsschommelingen omdat de winkelprijzen stabieler zijn.
Bij zuivel is het opvallend dat de prijs voor de boer harder is gestegen dan die voor consumenten. De prijsindex ging van 100 naar 143. Voor consumenten steeg het prijspeil veel minder hard, namelijk met drie procentpunten eind 2013 ten opzichte van eind 2012.
In het afgelopen jaar daalden de prijzen van vleeskippen flink. Tegelijkertijd is de prijs van kippenvlees voor consumenten in de winkel licht gestegen. Leveranciers hebben veelal jaarcontracten met winkeliers en de daling werd dus niet doorberekend aan de consument, zo verklaart LEI Wageningen UR.
De prijs van het totale pakket varkensvlees dat in de supermarkt wordt verkocht, is stabiel. Dat geldt niet voor de prijzen die boeren voor de afgeleverde varkens ontvangen. De wekelijkse handelsnoteringen worden sterk beïnvloed door wat slachterijen in de betreffende week aan varkensvlees verwachten te kunnen afzetten en tegen welke prijs.
Meer info: Agrimatie
Beeld: Agrimatie.nl