Nederland onderzoekt vleestaks

De Nederlandse Landbouwminister Henk Staghouwer stelt in zijn beleidsbrief voor om de invoering van een vleestaks te onderzoeken. In de beleidsbrief van zijn collega voor stikstof Christianne van der Wal staat dan weer een versnelde uitkoopregeling naar Vlaams voorbeeld staan. Daar is 7,5 miljard euro voor voorzien.

30 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 31 maart 2022 13:06
Lees meer over:
protest nederland_BBB

De opbrengst van de vleesheffing moet terechtkomen bij veehouders die van dat geld kunnen verduurzamen, meent Staghouwer. Het Nederlandse kabinet kondigde in het coalitieakkoord aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken en geen btw meer te willen heffen op groenten en fruit. 'Zo kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, gezondere en duurzame keuzes te komen', denkt Staghouwer.

Naast de prijs van voedselproducten spelen voor consumenten vooral gemak en gewoonte een belangrijke rol. Het kabinet wil dus ook op die punten de drempel verlagen voor mensen om in de supermarkt de gezonde keuze te maken. 'Door bijvoorbeeld het stellen van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de schappen.'

Daarnaast blijkt uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren dat het belangrijk is concrete doelen te stellen. Ook daar wil het kabinet aan werken. Staghouwer noemt als voorbeeld het doel om consumenten 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld groente) te laten eten, ten opzichte van de huidige verhouding van 60 procent dierlijk, 40 procent plantaardig.

Coalitiepartners reageren afwijzend

De coalitiepartners van Staghouwer, die zelf van de kleinere christelijke partij ChristenUnie is, reageren alvast afwijzend. CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemt een vleestaks “niet het juiste middel”. “Boodschappen moeten nu en in de toekomst wel betaalbaar blijven”, klinkt het bij de CDA-landbouwspecialist.

Ook VVD'er Thom van Campen trapt op de rem. “Het eenzijdige pad richting een vleestaks dat nu wordt ingeslagen, kunnen wij niet steunen.” Hij wil dat de minister onderzoek doet naar andere opties, “want boodschappen moeten betaalbaar blijven voor iedereen.”

Dit staat in het stikstofakkoord van de Vlaamse regering
Uitgelicht
De Vlaamse regering mobiliseert 3,6 miljard voor het stikstofdossier, al zal het leeuwendeel van dat bedrag op de begroting van de volgende regering wegen. 40 rode bedrijven w...
23 februari 2022 Lees meer

Vrijdag ook de stikstofbrief

Vrijdag zou ook de beleidsbrief van de Stikstofminister Christianna van der Wal voorgesteld worden. Het alomvattend stikstofplan was normaliter al voor het eind van vorige maand gepland.

Van der Wal wil boeren verleiden door meer geld te bieden als zij snel beslissen om hun activiteiten stop te zetten. In totaal voorziet de Nederlandse regering daarvoor 7,5 miljard, of bijna een derde van het totale stikstofbudget. Dat lekte al uit in een aantal Nederlandse kranten. Vóór medio 2023 moet er vooruitgang geboekt worden. Daarna lijkt de Nederlandse regering onvermijdelijk richting onteigeningen te gaan. Bronnen bevestigen dat er op het ministerie van Landbouw wel al gewerkt wordt aan een ultimatum. Van der Wal volgt met haar hogere uitkoopsom voor snelle beslissers het Vlaamse voorbeeld.

Centraal in Van der Wals aanpak van het stikstofprobleem staat de zogeheten 'gebiedsgerichte aanpak'. Per gebied komen er harde doelen, die rechters als onontkoombaar moeten zien, voor het terugdringen van de stikstofuitstoot, maar ook voor het verbeteren van de waterkwaliteit, het vergroten van de biodiversiteit en het herstellen van de natuur. Dat maatwerk is volgens Van der Wal noodzakelijk omdat natuurgebieden, grondsoorten en landbouwbedrijven onderling verschillen.

Bron: Eigen berichtgeving / AD

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek