header.home link

Nederland krijgt stikstofbemiddelaar, boeren reageren kritisch

3 juli 2022

VVD-coryfee Johan Remkes (71) moet de stikstofgesprekken weer op gang trekken. Hij gaat de tweede helft van augustus van start als 'gespreksleider'. De boeren reageren kritisch, maandag wordt grote hinder verwacht op de Nederlandse wegen door landelijke acties.

Lees meer over:

"De benoeming van een onafhankelijk gespreksleider is belangrijk om beter begrip te krijgen voor elkaars zorgen en emoties", meldt het ministerie van Landbouw. VVD'er Remkes heeft als bestuurder al een lange staat van dienst, hij was ook informateur van het kabinet Rutte IV. Hij was ooit vicepremier, ministe en staatssecretaris voor de VVD, maar een commissie onder zijn leiding schreef ook een belangrijk rapport over de stikstofaanpak.

Boeren erg sceptisch

Boerenorganisatie reageren sceptisch op de aanstelling van Remkes. De gematigde LTO noemt hem een "bestuurlijk zwaargewicht met diepe kennis van het stikstofdossier" en staat in beginsel open voor een gesprek, maar de LTO wil dan wel dat er discussie mogelijk is over de kabinetsdoelen en het tijdpad. Premier Rutte heeft al gezegd dat die niet ter discussie staan.

De meer activistische groepen Agractie en FDF wijzen Remkes meteen af. Remkes geniet volgens Agractie geen vertrouwen in de sector; de groep spreekt van een onzinnige keuze. Ook Farmers Defence Force ziet geen heil in een dialoog zolang de stikstofplannen overeind blijven. Vicevoorzitter Jos Ubels zegt tegen het ANP dat hij niet "voor piet snot" met Remkes aan tafel wil gaan.

Kiezers diep verdeeld

Een aantal oppositieleden in de Kamer is kritisch over de aanstelling van Remkes. Volgens Caroline Van der Plas van de BoerBurgerBeweging had de Tweede Kamer een rol moeten spelen in de benoeming van een bemiddelaar. Ze roemt de staat van dienst van Remkes, maar zet vraagtekens bij zijn onafhankelijkheid, aangezien hij VVD-lid is en in 2020 opsteller was van het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek.

Ondertussen blijkt ook de Nederlandse kiezer diep verdeeld. Maar een derde van de kiezers van de grootste coalitiepartij VVD vindt net als het kabinet dat de timing met een snelle emissiereductie moet gehandhaafd worden. Bij de kiezers van het CDA is dat zelfs geen tien procent. Ook bij de CDA blijkt nu een diepe kloof tussen de Haagse politiek en de provinciale, landelijke bastions.

Maandag grote protestactie

Maandag worden opnieuw protestacties van boeren verwacht tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. In chatgroepen wordt opgeroepen tot langzaamaanacties op wegen. Onder meer de reis- en logistiekbranche vrezen voor grote vertragingen op de weg.

De Koninklijke Marechaussee heeft eenheden en materieel paraat om in te kunnen grijpen als boeren luchthavens willen blokkeren. Defensie heeft vrachtwagens klaarstaan om in beslag genomen trekkers af te voeren.

Er is geen officieel programma dus het is gissen naar de omvang van wat er maandag staat te gebeuren. Automobilisten wordt aangeraden vlak voor vertrek de verkeersinformatie te raadplegen.

Bron: NOS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek