Nederland beslist op 9 oktober over Westerschelde

De Nederlandse regering hakt op 9 oktober de knoop door over het natuurherstel dat moet gebeuren vanwege het verdiepen van de Westerschelde: de aanleg van buitendijkse natuur of de ontpoldering van de Hedwigepolder. Dat maakte minister van Landbouw Gerda Verburg bekend. Vlaanderen betreurt het tijdverlies.
12 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De Nederlandse regering hakt op 9 oktober de knoop door over het natuurherstel dat moet gebeuren vanwege het verdiepen van de Westerschelde: de aanleg van buitendijkse natuur of de ontpoldering van de Hedwigepolder. Dat maakte minister van Landbouw Gerda Verburg bekend. Vlaanderen betreurt het tijdverlies.

Nederlands minister Verburg gaf aan dat een consortium onder leiding van de Grontmij een week aan de slag is voor de 'final check': 2 oktober moet dit onderzoek klaar zijn. Noch premier Jan Peter Balkenende noch Verburg wil een voorschot nemen op de uitkomst. "We wegen alle factoren: financiële, juridische en ook de verhoudingen met Vlaanderen", aldus Balkenende. Op 9 oktober hakt Nederland de knoop door.

"Er zijn in juli wat complicaties opgetreden", stelde Verburg. Ze maakte allusie op een kritische brief van de Europese Commissie die betwijfelt of de optie die nu wordt onderzocht, wel goed genoeg is. Ze doelde ook op de beslissing van de Nederlandse Raad van State om het uitdiepen van de Westerschelde op te schorten vanwege de onduidelijke gevolgen voor de natuur.

De Nederlandse landbouwminister verwacht niet echt dat de verdieping van de Westerschelde dit jaar nog kan worden afgerond. Er lopen volgens haar nog meer bezwaarprocedures van ondernemers en ook van de eigenaar van de Hedwigepolder. "Dan zouden die hun zaak moeten intrekken." Maar de datum van 1 januari 2010 is geen halszaak. "Soms moet je de kleine letters lezen. In het verdrag staat dat het werk voor 1 januari klaar moet zijn, rekening houdend met procedures die nationaal en internationaal kunnen spelen".

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), bevoegd voor de Havens, betreurt dat de Nederlandse regering pas op 9 oktober een beslissing neemt over de Westerschelde. Crevits rekent er wel op dat de Nederlandse regering dan duidelijk beslist om "kordaat" de verplichtingen van de Scheldeverdragen na te komen.

"Vlaanderen eist de integrale uitvoering van het Verdrag, zoals het reeds werd afgesproken en ondertekend op 21 december 2005. Dit omvat de uitvoering van zowel de Scheldeverdieping als de afgesproken natuurontwikkeling, binnen de duidelijk in het verdrag afgesproken timing. De economische schade is enorm", zegt Vlaamse minister Crevits.

Minister-president Kris Peeters (CD&V) stelde in augustus al de geschillenprocedure uit het verdrag in. De procedure voorziet 6 maanden van dialoog. Indien de Verdragsafspraken niet nagekomen worden, wordt het scheidsgerecht ingesteld op 13 februari 2010.Balkenende belde met Vlaams minister-president Kris Peeters. "Ik heb uitgelegd wat er vandaag is besproken. Hij was ingenomen met het feit dat we helderheid bieden. Boos? Niets van gemerkt", aldus Balkenende.

Nederland moet volgens die verdragen de Westerschelde verdiepen tegen eind dit jaar, wat zeer belangrijk is voor de Antwerpse haven. Maar de verdieping loopt vertraging op. De Nederlandse regering besloot in april te kijken of buitendijks natuurherstel de geplande ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder kan voorkomen. Verburg benadrukte ook vrijdag weer dat als dit niet lukt, de Hedwigepolder alsnog onder water wordt gezet.

Milieuorganisaties stapten na het kabinetsbesluit naar de Nederlandse Raad van State. Die legde vervolgens eind juli de uitdieping van de Westerschelde stil, wat tot woede in België leidde omwille van de gevolgen voor de haven van Antwerpen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek