Nateelt Japanse haver is wintervoedsel voor akkervogels
nieuwsJapanse haver is in een nateelt als groenbedekker een veelbelovend vogelvoedselgewas. Tot dat inzicht komen de Vlaamse Landmaatschappij en de Regionale Landschappen IJzer en Polder en West-Vlaamse Heuvels na een proefproject langsheen de Franse grens, van Alveringem tot Heuvelland. Afgelopen winter werd een grote verscheidenheid vogels gespot op percelen die na de oogst van wintergerst of wintertarwe ingezaaid werden met (kosteloos ter beschikking gestelde) Japanse haver. Geelgors, rietgors, grauwe gors, ringmus, vink en groenling deden zich te goed aan het zaad. Ook patrijs en fazant pikten een graantje mee en zochten vaak dekking in het hogere gewas.
Japanse haver was tot voor kort een relatief onbekend gewas, maar kent de laatste jaren een flinke opmars in de landbouw. Het gewas wordt omwille van zijn gunstige eigenschappen steeds vaker als groenbemester ingezet. Niet alleen landbouwers zien heil in Japanse haver, ook natuurbeschermers erkennen de voordelen van dit graangewas. Binnen akkervogelprojecten in het oosten van Vlaanderen wordt al enkele jaren geëxperimenteerd met deze haversoort. Vaak wordt het samen met bladrammenas ingezaaid als wintervoedsel voor tal van vogels.
Dit wintervoedsel is voor akkervogels van cruciaal belang. Tegenwoordig vinden ze immers nog nauwelijks oogstresten op de gedorste velden en ook de graanstoppels verdwijnen na de oogst zeer snel van de velden door de bepalingen in het Mestdecreet. Een nateelt van Japanse haver, op een geoogst graanperceel, kan in het broodnodige voedsel voor geelgorzen en andere akkervogels voorzien. Langs het smalle verspreidingsgebied van de geelgors langsheen de Franse grens, van Alveringem tot Heuvelland, hebben zeven landbouwers vorige nazomer in totaal een 20-tal hectare Japanse haver als groenbedekker geteeld. Het zaaizaad werd kosteloos ter beschikking gesteld in het kader van een proefproject van de Regionale Landschappen IJzer en Polder en West-Vlaamse Heuvels in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij.
Los van het proefproject en de daaraan gekoppelde voorwaarden (o.a. uiterste data voor inzaai en onderwerken) werd in het West-Vlaamse Heuvelland meer dan 300 hectare Japanse haver spontaan door boeren als groenbedekker geteeld. Op de percelen uit het proefproject was het in de winter niet ver zoeken naar vogels die zich te goed deden aan de zaden van Japanse haver. Vooral de doelsoort geelgors was in grote aantallen aanwezig op de percelen. Op één perceel konden in de periode eind januari - begin februari wel meer dan 100 geelgorzen gespot worden. Komende winter krijgt het proefproject een vervolg. Verschillende landbouwers werden al opnieuw gecontacteerd om Japanse haver te zaaien in de nazomer van 2015.
Lees hier meer over op de website van het Regionaal Landschap.
Beeld: Dieter Coelembier (VLM)