NASA kweekt algen op zee
nieuwsHet Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA heeft een proces ontwikkeld om algen te kweken op de oceaan. Algen zijn onder meer van belang voor de productie van biobrandstoffen, als voedingsmiddel en voor allerlei soorten ecologisch onderzoek. Een onderzoeksleider van NASA presenteert de nieuwe technologie volgende week op een congres in Hamburg.
NASA heeft voor het kweekproces semidoorlatende zakken gebruikt, bekend uit de ruimtevaart om menselijk afvalwater van astronauten op ruimtemissie te recyclen. NASA noemt deze zakken Omega, wat staat voor ‘offshore membrane enclosures for growing algae’.
De zakken worden gevuld met rioolwater, waarop algen groeien. De zakken of containers met rioolwater blijven drijven op zee. De membranen laten zoet water door, maar houden zout water buiten. Op die manier is het mogelijk stedelijk afvalwater te zuiveren, terwijl de algen groeien, aldus het Nederlandse Agricultural Promotion Projects uit Zeist, dat het algencongres mee organiseert.
Het grote voordeel van de door NASA ontwikkelde methode is dat de algenproductie op zee geen beslag legt op landbouwgrond, die ook nodig is voor voedselproductie. Bovendien is voor de algenkweek geen andere meststof nodig dan die al beschikbaar is in het rioolwater. De algenproductie slokt zodoende geen geld op dat eigenlijk is bestemd voor de landbouw.
Bron: Belga