Vastgelegde prijs Milk Trading Company voor het eerst onder marktprijs

De vastgelegde melkprijs op de termijnmarkt ligt sinds april van dit jaar voor het eerst sinds de oprichting van Milk Trading Company onder de prijs op de fysieke markt. Dit heeft volgens betrokkenen alles te maken met de piekende melkprijzen op dit moment. Het vastzetten van de prijzen op de lange termijn blijft volgens hen een interessant middel op de bedrijfsprijsrisico’s te managen.

9 december 2021  – Laatste update 9 december 2021 23:00
Lees meer over:
melkvee-uier-melken-robot-1280

De Milk Trading Company (MTC) verhandelt melk op de termijnmarkt. Het doet dat voor aangesloten Vlaamse en Nederlandse melkveehouders die zich hiermee willen wapenen tegen de wispelturige prijsvorming. Het verschil tussen de vastgelegde prijs en de prijs op de fysieke markt wordt vervolgens op het einde van elke maand verrekend.

Sinds de oprichting van MTC in 2017 was de prijs op de termijnmarkt steeds hoger dan die op de fysieke markt, waardoor boeren steeds een surplus kregen uitgekeerd. Tot vorig jaar werd een gemiddelde, maandelijks surplus van 3 cent per liter gerealiseerd. Dit had tot gevolg dat de populariteit van MTC sterk steeg en het aantal aangesloten melkveehouders en het verhandelde volume ook snel groeide.

Acht cent verlies in november

De afgelopen maanden is er echter een sterke kentering op de zuivelmarkt gekomen. Door de piekende melkprijzen, liggen de prijzen op de fysieke markt ineens hoger dan de reeds vroeger afgedekte prijzen op de termijnmarkt. “In november lagen de afgedekte prijzen op 32 cent, terwijl de omgerekende prijs van de zuivelproducten een melkprijs gaf van 40 cent. Dat verschil hebben we moeten bijleggen”, vertelt Bert Keppens melkveehouder in Bocholt die ongeveer de prijs van 40 procent van zijn melkvolume via MTC heeft vastgelegd.

Ondanks de tegenvallende resultaten van de laatste maanden blijft de Limburger vertrouwen houden in het systeem. “De melkmarkt kent pieken en dalen. Op dit moment lopen we een piek mis, maar op de lange termijn blijft het er goed uitzien.”

Volgens Dirk Coucke, directeur van DLV en oprichter van MTC moet de deelname op de termijnmarkt ook op deze manier gezien worden: “als een risicospreidend instrument op de lange termijn. Hiermee worden pieken en dalen in de prijsvorming afgezwakt.”

Hij benadrukt dat er op dit moment ook niet gesproken moet worden van een “verlies”. “Melkveehouders leggen, na overleg met de stuurgroep van melkveehouders, melk op de termijnmark vast aan een prijs waar zij tevreden mee zijn, dat wil zeggen een prijs die zeker boven het gemiddelde ligt. Deze (bovengemiddelde) prijs ontvangen zij gegarandeerd, maar zij lopen op dit moment inderdaad het surplus mis van de fysieke marktprijs.”

Coucke vervolgt: “Om deze prijzen te kunnen afdekken op de termijnmarkt, moet een waarborg worden betaald die mee stijgt naarmate de termijnmarktprijs stijgt. Die krijgt men terug van zodra de termijnmarkt opnieuw zakt. Door de ongezien hoge prijspiek van het moment, zorgt die tijdelijke bijbetaling van de waarborg momenteel wel voor wat extra liquiditeitsspanning op de melkveebedrijven. Zo ervaren we ook ineens de nadelen van het systeem.”

Door de ongezien hoge prijspiek van het moment, zorgt die tijdelijke bijbetaling van de waarborg op de termijnmark momenteel wel voor wat extra liquiditeitsspanning op de melkveebedrijven. Zo ervaren we ook ineens de nadelen van het systeem

Dirk Coucke - Oprichter MTC

Groei MTC zet zich ook dit jaar voort

Doordat de prijzen op de fysieke markt pieken, was de toestroom bij MTC dit jaar minder groot dan in voorgaande jaren. Toch hebben zich in Vlaanderen 10 nieuwe leden aangemeld en in Nederland 6, waardoor het ledenaantal van de coöperaties nu uitkomt op respectievelijk 201 en 137. “Deze bedrijven kijken verder vooruit dan de huidige marktprijzen en dekken zich door deelname op de termijnmarkt in tegen de nieuwe prijsdalen van de toekomst.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek