header.home link

“Mondiale voedselzekerheid staat of valt met graandeal”

14 november 2022

"De graandeal is essentieel voor de wereldwijde voedselzekerheid", zo zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres maandag, in de marge van de G20-top. Het akkoord, waarmee Oekraïens graan de havens van het door oorlog geteisterde land mag verlaten, loopt deze week af.

Lees meer over:
graantarwespoor-1280

"De graandeal voor de Zwarte Zee en de inspanningen om ervoor te zorgen dat Oekraïens voedsel en meststoffen naar de wereldmarkten kunnen stromen, is essentieel voor de wereldwijde voedselzekerheid", waarschuwde Guterres tijdens een persconferentie voorafgaand aan de G20-top op het Indonesische eiland Bali, waarbij hij opriep tot "dringende actie om hongersnood en honger op een groeiend aantal plaatsen in de wereld af te wenden".

Het akkoord loopt op 19 november af. Sinds 1 augustus konden dankzij de deal 10 miljoen ton graan en andere landbouwproducten geëxporteerd worden, een verlichting van de wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Miljard euro om vrachtvervoer van Oekraïne richting Europa te stimuleren

Vrijdag kondigden de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Wereldbank aan dat ze zowat 1 miljard euro vrijgemaakt hebben om de uitvoer van goederen, zoals graan, uit Oekraïne te verbeteren. Het geld wordt geïnvesteerd in de "solidariteitscorridors" die de Europese Unie in mei instelde.

Het gaat om corridors waarlangs Oekraïense goederen over de weg of via het spoor vervoerd kunnen naar Europese havens, vanwaaruit ze dan de rest van de wereld kunnen bereiken. In de omgekeerde richting kan brandstof of humanitaire hulp Oekraïne bereiken.

Via de solidariteitscorridors worden ook landbouwgoederen uitgevoerd, en bovendien vormen ze voor Oekraïne de enige optie voor de export van alle andere, niet-landbouwgoederen naar de rest van de wereld, zegt de Europese Commissie in een persbericht. En dat geldt ook de invoer van alle producten die het land nodig heeft.

"Waar Rusland vernieling gezaaid heeft, heeft Europa de hoop hersteld"', tweette Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, vrijdag. "De solidariteitscorridors hebben de wereld voedsel opgeleverd en Oekraïne inkomsten. Vandaag investeren we 1 miljard euro om die corridors een boost te geven." Het geld dient onder andere om de wachttijden aan de grenzen van Oekraïne met Polen, Roemenië, Slovakije en Hongarije te verminderen.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek