Wereldwijd leed 1 op 10 mensen honger in 2022

Wereldwijd waren er vorig jaar ongeveer 735 miljoen kinderen en volwassenen die honger leden of ondervoed waren. Dat blijkt een rapport van vijf gespecialiseerde agentschappen van de Verenigde Naties (VN). “Als de trends blijven zoals ze zijn, zal de doelstelling om tegen 2030 een einde te maken aan honger niet worden gehaald”, waarschuwt de VN.

21 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 augustus 2023 18:10
Lees meer over:
hongersnood-CopyRightMichaelTeweldeFAO

Concreet schat het rapport dat tussen de 691 en 783 miljoen mensen honger leden in 2022, met een gemiddelde van 735 miljoen. Dat cijfer is gelijkaardig aan het aantal mensen dat honger leed in 2021 (739 miljoen), maar blijft beduidend hoger dan het cijfer voor de coronacrisis in 2019 want toen leden 613 miljoen mensen honger. Dit betekent een toename van 122 miljoen mensen in drie jaar tijd.

Oorzaken

Onder meer de blijvende gevolgen van de covid-19-pandemie, klimaatcrisissen en de Russische inval in Oekraïne waarbij de productie en export van graan verstoord werd, duidt het rapport aan als enkele oorzaken die de hongercrisis verergerde. “Het herstel van de wereldwijde pandemie is ongelijkmatig en de oorlog in Oekraïne heeft het voedzame voedsel en gezonde diëten aangetast”, zegt directeur-generaal van FAO, QU Dongyu. "Klimaatverandering, conflicten en economische instabiliteit is het ‘nieuwe normaal’ geworden maar zorgt voor heel veel mensen voor extra voedselonzekerheid. Om dit op te lossen kunnen we geen business-as-usual aanpak hanteren."

In 2022 nam de honger voornamelijk steeds meer toe in West-Azië, het Caribisch gebied en in alle subregio's van Afrika. Afrika blijft ’s werelds zwaarst getroffen regio met één op de vijf mensen die honger lijdt op het continent.

Verder in het rapport staat te lezen dat vorig jaar bijna 30 procent van de wereldbevolking geen permanente toegang had tot voedsel. In 2021 kon 42 procent van de wereldbevolking zich geen gezonde voeding veroorloven. Voor 2022 zijn daarover nog geen cijfers beschikbaar. Daarnaast blijkt dat ook in 2022 nog steeds miljoenen kinderen jonger dan vijf jaar lijden aan ondervoeding. In 2022 was 22 procent van alle kinderen jonger dan vijf jaar behept met een groeiachterstand en 6,8 procent had een zodanig gewichtstekort waarbij de kans op overlijden negen maal hoger ligt. In contrast duidt het rapport ook dat 5,6 procent van alle kinderen onder de vijf jaar overgewicht heeft.

We moeten veerkracht opbouwen tegen nieuwe crisissen en schokken die voedselonzekerheid veroorzaken. Van conflicten tot klimaatcrisissen

António Guterres - VN-secretaris-generaal

Verstedelijking

Het rapport kijkt ook naar de toenemende verstedelijking als een 'megatrend' die van invloed is op hoe en wat mensen eten. Naar verwachting zullen in 2050 bijna zeven op tien mensen in steden wonen. Deze verstedelijking leidt tot veranderingen in de agrovoedselsystemen. Snelle urbanisering leidt vaak tot verwaarlozing van plattelandsgebieden, met als gevolg beperkte toegang tot markten en diensten en meer voedselonzekerheid. Het rapport toont aan dat mensen op het platteland nu al vaker honger hebben dan mensen die in steden wonen. Hierbij worden vrouwen op het platteland harder getroffen dan mannen.

Volgens de VN is een complexer continuïteitsperspectief nodig tussen platteland en stad dat enerzijds rekening houdt met de mate waarin mensen verbonden zijn tussen stedelijke en plattelandsgebieden en anderzijds de soorten verbindingen die hiervoor bestaan.

Wereld zonder honger

In 2015 hadden de Verenigde Naties de doelstelling gemaakt om tegen 2030 een wereld zonder honger te realiseren. Het rapport waarschuwt dat die doelstelling niet langer haalbaar zal zijn als de huidige trends aanhouden en verwacht dat ruim 600 miljoen mensen in 2030 nog steeds honger zullen lijden.

"Er zijn lichtpuntjes, sommige regio's zijn op weg om bepaalde 2030-voedingsdoelen te halen. Maar over het algemeen hebben we nog een krachtige en onmiddellijke wereldwijde inspanning nodig om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te redden”, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres. “We moeten veerkracht opbouwen tegen nieuwe crisissen en schokken die voedselonzekerheid veroorzaken. Van conflicten tot klimaatcrisissen.”

Het rapport is een samenwerking tussen vijf organisaties: de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (IFAD), UNICEF, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Aantal mensen met honger in Oost-Afrika op jaar tijd verdubbeld
Uitgelicht
In Ethiopië, Kenia en Somalië waren er in mei-juni 2021 zo’n 10,2 miljoen mensen die honger leden. Vandaag zijn dat er ruim 23 miljoen, geven cijfers van de Verenigde Naties a...
18 mei 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: © Michael Tewelde / FAO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek