Moeilijk boerenjaar door neerslagrecord, vooral akkerbouw zwaar getroffen

nieuws

Het jaar 2024 is nu al het natste ooit sinds het begin van de metingen in Ukkel en dat heeft een zware impact op de landbouw. Met een kwart minder omzet dan in 2023 is vooral de akkerbouw zwaar getroffen. "Door de vele neerslag konden boeren niet of laattijdig inzaaien, wat resulteerde in minder hectareopbrengsten en een lager ingezaaid areaal", aldus Boerenbond.

27 november 2024 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
Natte percelen bij aanvang bemestingsseizoen

"Door het zeer slechte weer in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 is vooral de akkerbouw hard getroffen", meldt Boerenbond aan nieuwagentschap Belga. "De omzet in die sector is met 26,3 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. De opbrengst ligt ook lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar." Graan kent de grootste omzetdaling. In totaal werd er om te starten 23 procent minder graan ingezaaid, daarbovenop ligt ook de opbrengst per hectare dit jaar veel lager, zo'n 42 procent minder dan in 2023. De slechte oogsten van de Belgische boeren stuwden ook de prijzen niet omhoog, omdat andere landen wel goeie oogsten hadden. Doordat zowel de opbrengst als de prijs lager was, ligt de omzet dit jaar 56 procent lager dan 2023.

Bij de suikerbieten is het areaal dit jaar gestegen met 3,6 procent, maar toch verwacht Boerenbond een daling van de opbrengst per hectare van 12 procent. Dit komt niet alleen door de lage tonnage van de bieten per hectare, maar ook door het suikergehalte dat op het laagste peil sinds 15 jaar ligt.

Bij de aardappelen zullen de hectareopbrengsten naar verwachting drie tot vier procent lager uitvallen. "Daarbij zijn grote verschillen naargelang het perceel en de regio", aldus Boerenbond. De bewaring van de aardappelen die in natte omstandigheden werden geoogst, kunnen de kwaliteit erg laten dalen en blijft een aandachtspunt voor aardappeltelers.

Fruit krijgt klappen

Ook de appel- en perenoogst deelden in de malaise dit jaar. Door het natte en gure weer was er bij de peren een opbrengstdaling van 26 procent tegenover 2023. Bij appelen is er een daling van 34 procent geraamd ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

De totale productie van openluchtgroenten die via de veilingen verhandeld worden, lag in de eerste acht maanden van 2024, alvast acht procent lager tegenover dezelfde periode in 2023. De productie van courgettes daalde met 8,6 procent, die van prei, de voornaamste openluchtgroente, met 8,3 procent. Sla en bloemkool brachten respectievelijk 11 en twee procent minder op dan vorig jaar.

2024 nu al natste jaar ooit gemeten in België

De pluviometer in Ukkel heeft sinds het begin van dit jaar al 1088,8 mm neerslag opgevangen. 2024 wordt daarmee het natste jaar ooit gemeten. Niet enkel het record van hoeveelheid neerslag, ook het record van dagen met zware neerslag zou nog kunnen sneuvelen volgens het KMI. Tot op vandaag telde het instituut al 11 dagen met een neerslag gelijk aan of meer dan 20 mm. Enkel in 2004 waren dat er meer, toen hadden we 12 dagen met zware regenval.

Vooral het aantal dagen met hevige neerslag ligt dus aan de basis dat het dit jaar zo nat was, en niet omdat het hele jaar door veel regende. Want 2024 telde tot nu 'slechts' 189 neerslagdagen. Daarmee staat 2024 voorlopig op de 132e plaats in de ranglijst sinds 1833. Wat nog een heel eind verwijderd is van het absolute record van 1974, toen er 266 neerslagdagen waren. België is niet het enige Europese land dat dit jaar een neerslagrecord verbreekt. Elders in Europa werden er dit jaar veel ongeziene neerslagextremen waargenomen. Zo was er midden september storm Boris die West- en Centraal-Europa teisterde en eind oktober het weerfenomeen DANA in de regio Valencia.

Het KMI verwacht niet per se dat 2025 een even nat jaar zal zijn als dit jaar. "Een kletsnat jaar zoals 2024 is niet wat we elk jaar kunnen verwachten", duidt het KMI. "Zo was 2022 bijvoorbeeld net een heel droog jaar. Er is een grote jaarlijkse variabiliteit, voornamelijk door de hoge variabiliteit tijdens de zomermaanden. Met de klimaatverandering verwachten we wel dat de neerslag tijdens de winter meer zal toenemen dan dat ze in de zomer zal afnemen. Dagen met extreme neerslag, bijvoorbeeld met meer dan 20mm neerslag, zullen daarentegen in beide seizoenen toenemen."

In de glazen bol van klimaatexpert Boussemaere: landbouwers zullen nog veel extreme watertjes moeten doorzwemmen
Uitgelicht
Aan welk soort klimaat mogen we ons verwachten in de toekomst? Een vraag waar veel landbouwers veel geld voor op tafel zouden willen leggen om het exacte antwoord te weten. “H...
18 november 2024 Lees meer

Bron: Belga / VRT NWS / KMI

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek