Minder melk en dus goede vooruitzichten voor zuivelmarkt

duiding

Zuivelverwerker Milcobel verhoogde deze maand voor de derde keer op rij het melkgeld terwijl ook anderen zuivelbedrijven meer uitbetalen. Voor een hernieuwde daling van de prijs moet wellicht niet gevreesd worden. “Want de vooruitzichten zijn goed", vertelt Francis Relaes, managing director van Milcobel Premium Ingredients. Door onder andere het blauwtongvirus en een mindere ruwvoederkwaliteit staat de melkproductie in tal van Europese landen onder druk. Het krappe aanbod en dito verwachtingen stuwt de room- en boterprijzen naar ongekende hoogtes.

28 augustus 2024 VILT-redactie
Lees meer over:
melkkoeneuszuivel-1250

“Normaal is de zomer een rustige periode als de bedrijven in vakantiemodus zitten. De zuivelprijs kabbelt dan een beetje voort. Dit jaar is dat heel anders en zien we dat de prijzen vanaf het begin van de zomer omhoog zijn geveerd, vooral die van boter en room, maar ook die van mozzarella”, vertelt Francis Relaes van Milcobel.

Hogere zuivelnoteringen betekenen dat Milcobel en andere zuivelverwerkers hun leveranciers een hogere melkprijs uit kunnen betalen. De raad van bestuur van Milcobel stelde recent de melkprijs voor leveringen in de maand augustus vast op 47,92 euro per 100 liter. Het is alweer de derde stijging op rij en het betekent een stijging van 8,75 euro per 100 liter sinds het post-corona dieptepunt in de melkprijs in oktober vorig jaar, toen die onder de 40 euro dook.

Minder melk door blauwtong

Relaes verklaart de piekende noteringen op de zuivelmarkt (8.000 euro voor een ton boter en 10.000 euro voor een ton botervet) door de krapte op de zuivelmarkt. “Er is enerzijds minder boter geproduceerd, maar daarnaast zien we ook dat er iets minder vet in de melk zit en dat de melkproductie in een aantal Europese lidstaten onder druk staat.” Nederland is een belangrijk zuivelland en daar ondervindt men volgens Relaes op dit moment de meeste hinder van het blauwtongvirus. “Bij sommige besmette bedrijven zie je dat de melkproductie met vijf tot tien procent daalt.”

Ook Milcobel sluit een impact van het virus op zijn melkplas niet uit. “België is pas sinds enkele weken getroffen en we zien op dit ogenblik de gevolgen hiervan op de melkaanvoer bij enkele leden, maar het is te vroeg om te zeggen dat onze aanvoer hierdoor zal verminderen. Andere leden groeien bijvoorbeeld verder”, aldus Relaes.

Het lijkt in ieder geval aannemelijk dat de impact van het blauwtongvirus in de ons omringende landen zal blijven doorwegen, waardoor de krapte mogelijk blijft aanhouden. Daarbij spelen ook de verwachtingen voor de ruwvoerkwaliteit een rol. Het natte voorjaar en moeilijke veldomstandigheden hebben invloed op de kwaliteit van het ruwvoeder. Alhoewel het ook nog te vroeg is om er definitieve uitspraken over te doen, hebben speculaties nu al hun invloed op de melkprijs. “Hierdoor zijn ook de prijzen voor de tweede jaarhelft goed”, vertelt Relaes.

Goede vooruitzichten

Milcobel is niet het enige zuivelbedrijf met goed nieuws voor de melkveehouders. Ook de Nederlandse coöperatie FrieslandCampina, met leden in Vlaanderen, plust. Voor het eerst in anderhalf jaar tijd is de garantieprijs van FrieslandCampina weer de 50 euro per 100 kg melk gepasseerd. In september betaalt de zuivelcoöperatie per 100 kg melk 51 euro, een stijging met 1,75 euro ten opzichte van augustus. “De verhoging is gebaseerd op de verwachting dat de referentieprijzen verder zullen stijgen door een groeiende marktvraag en een positieve correctie voor de afgelopen periode”, klinkt het in een persbericht.

Ook Francis Relaes is positief over de toekomst. “De vraag trekt traditioneel aan in de tweede helft van augustus als verse zuivelbereiders in voorbereiding op de start van het schooljaar in gang schieten”, aldus de Milcobel-directeur. Door de aanhoudende druk op de melkproductie in Europese lidstaten in combinatie met de goede vraag lijkt de huidige melkprijs voorlopig gewaarborgd.

Bij de verklaring van de verhoging van de melkprijs door Milcobel speelt niet alleen de zuivelmarkt een rol. De coöperant-leden profiteren ook van een herstructurering van het bedrijf, die Milcobel enkele maanden geleden aankondigde. Deze reorganisatie, waarbij zo’n 100 werknemers ontslagen werden, werd recent geformaliseerd. “Dit heeft een gunstig effect op de interne kostenstructuur en dus op de melkprijs”, klink het tot besluit.

Boterprijzen stijgen naar recordhoogte
Uitgelicht
De prijs voor verse boter als grondstof blijft maar stijgen. Grote kans dat de prijs binnenkort een nieuw record vestigt. “Al even wordt boter hergewardeerd. Nu de light-hype...
22 augustus 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek