nieuws

Minder allergieen met genetisch gemanipuleerde soja

nieuws
Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de productie van proteïnen die allergieën opwekken in sojaplanten stop te zetten. De onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw in Washington en het biotechnologisch bedrijf Pioneer Hi-Bred International maakten daartoe gebruik van het afweersysteem van de sojaplanten, zo bericht het Britse wetenschapsmagazine 'New Scientist'.
12 september 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de productie van proteïnen die allergieën opwekken in sojaplanten stop te zetten. De onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw in Washington en het biotechnologisch bedrijf Pioneer Hi-Bred International maakten daartoe gebruik van het afweersysteem van de sojaplanten, zo bericht het Britse wetenschapsmagazine New Scientist.

De onderzoekers voegden aan de sojaplanten bepaald erfelijk materiaal toe dat het gen P34, dat voor een groot deel van de allergische reacties op soja verantwoordelijk is, moest vervangen. De proteïne-productie die daarna op gang komt, wordt door de plant geïnterpreteerd als een virusinfectie. Ze stoot de toegevoegde proteïnen alsook de P34-blauwdrukken bijgevolg af. Via deze methode van sense suppression stopt de sojaplant dus de werking van alle P34-genen, waardoor ook de productie van de bijhorende eiwitstoffen.

Het proteïne dat op die manier buiten werking wordt gesteld, het zogenaamde P34, is voor meer dan de helft van de allergische reacties op soja-producten verantwoordelijk. Vooral kinderen jonger dan vijf jaar hebben vaak last van netelkoorts, jeuk en diarree als ze sojaproducten hebben gegeten of gedronken.

Bedoeling van de Amerikaanse wetenschappers is nu om aan de hand van de gebruikte methode ook de zogenaamde hypo-allergene soja te manipuleren, dit door twee proteïnen uit te schakelen die allergische reacties opwekken. Eenmaal ze dit hebben verwezenlijkt, zou het ook mogelijk zijn om alleen nog sojabonen te produceren die geen allergische reacties opwekken.

New Scientist waarschuwt er wel voor dat het uitschakelen van de schadelijke proteïnen het probleem niet duurzaam oplost. Een natuurlijke genenwissel of een echte virusinfectie kan de productie van proteïnen immers weer in de war sturen. De onderzoekers achten dit onwaarschijnlijk.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek