Fout in software leidde tot miljoenenverlies voor Milcobel
nieuwsIn een serie ledenkringvergaderingen geeft Milcobel dezer dagen tekst en uitleg bij het negatieve bedrijfsresultaat van 2023. De grootste Belgische zuivelverwerker kende vorig jaar een verlies van 11,6 miljoen. Dit verlies valt volledig toe te rekenen aan de problematische invoering van een ERP-systeem op de productiesite van Milcobel in Brugge. Opdrachten kwamen niet door en bestellingen werden niet uitgeleverd. “Hierdoor ging een deel van de voorraad richting de houdbaarheidstermijn en is tegen lagere prijzen aan kaassmelterijen verkocht”, verklaart Tom Schiettecat, directeur Milk & Farms bij Milcobel. Hij benadrukt dat het om een “eenmalig incident” gaat.
Het zijn lange dagen voor Tom Schiettecat, directeur Milk & Farms bij Milcobel. In een reeks van zes avondvergaderingen bij de verschillende ledenkringen in Vlaanderen en Wallonië licht hij namens Milcobel de jaarcijfers van 2023 toe. De ledenkringvergaderingen zijn een aanloop naar de statutaire algemene ledenvergadering op 18 juni waar de jaarcijfers officieel worden goedgekeurd en waar ook een nieuw bestuur wordt geïnstalleerd.
Bij de ledenkringvergaderingen, waarvan de laatste op vrijdag 31 mei plaatsvindt, is het miljoenenverlies van 2023 het belangrijkste gespreksonderwerp. Milcobel rapporteerde enkele weken geleden een verlies van 11,6 miljoen en weet dit aan de gestegen kosten enerzijds en de problematische introductie van een nieuw ERP-systeem, een computerprogramma dat alle processen binnen een bedrijf ondersteunt. “Zonder de problemen met dit ERP-programma was er geen verlies geweest”, stelt Schiettecat nu.
De introductie van een ERP-systeem (SAP) was volgens hem noodzakelijk om aan de moderne bedrijfstechnische voorwaarden te voldoen. Een ERP-systeem, waarop alle processen van het bedrijf gebundeld zijn, maakt het mogelijk effectiever te werken en een beter realtime overzicht te hebben. In de meeste business units liep dit ERP-systeem al met succes en in september 2023 was het de beurt aan de business unit Consumer Products.

Milcobel schrapt 130 banen na dramatisch 2023
22 april 2024Orders niet doorgegeven, houdbaarheidsdatum nadert
Waar de introductie van het systeem in Moorslede nog goed verliep, ging het helemaal fout bij Dupont Brugge. Naast de eigen kaas, verdeelt de site zo’n 2.000 soorten kaas die ze invoert uit het buitenland, verwerkt en vercommercialiseert. “Doordat het ERP-systeem niet goed draaide, kwamen orders niet door of werden de opdrachten niet correct doorgegeven aan de verwerking. Als gevolg hiervan konden bestellingen niet worden afgeleverd, liepen bepaalde kazen richting de houdbaarheidsdatum en hebben we aanzienlijke voorraden aan kaassmelters moeten verkopen tegen veel lagere prijzen”, vertelt Schiettecat. Hij geeft aan dat de productie meermaals heeft stilgelegen door de moeizame implementatie van het nieuwe computersysteem.
De problemen deden zich voor in het vierde kwartaal. “In deze periode is het verlies ontstaan”, vertelt Schiettecat die het heeft over een “perfect storm” waarbij alle zaken samenkwamen. “Het was net de belangrijke periode van de feestdagen en uitgerekend toen haperde het systeem.” De commerciële mensen moesten vervolgens alle zeilen bijzetten om teleurgestelde klanten te pamperen. Volgens directeur Milk & Farms zijn ze hierin geslaagd en heeft het vertrouwen van de afnemers geen permanente deuk opgelopen.
De verwerking en commercialisering van kazen blijft voor Milcobel dan ook een prioritaire activiteit. Minder toekomst ziet het in de poederproductie. Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat twee poedertorensn Kallo in september uit productie genomen worden. Met deze beslissing gaat het voorgenomen ontslag van 130 mensen gepaard. Schiettecat: “Met de reorganisatie willen we voorsorteren op de dalende melkplas. In heel Europa staat de melkveehouderij onder druk en de verwachting is dat de melkplas zijn plafond bereikt heeft.”

War for milk kost leden
Om deze reden ondervindt Milcobel ook steeds meer hinder van Nederlandse zuivelaars die op de Vlaamse markt melk zoeken. Naast A-ware en FrieslandCampina is sinds enkele maanden ook Vreugdenhil actief in Vlaanderen. Milcobel ontkent niet dat het mede door deze “war for milk” leden verliest. Zo daalde het ledenaantal van 1.700 begin 2022 tot zo’n 1.550 nu. Vooral in de regio Antwerpen is het verlies aan vooral A-ware behoorlijk.
Een gedeelte van de verloren liters wordt sinds enkele jaren gecompenseerd met melk die Milcobel op de markt opkoopt, bijvoorbeeld bij andere verwerkers. Het is deze praktijk die overigens mede tot spanningen leidde tussen het Milcobel-bestuur en de voormalige CEO Nils van Dam. Waar van Dam de capaciteit volledig wilde benutten met extra aangekochte melk, prefereerde het bestuur voor een afslanking van de operaties en de concentratie op de meest winstgevende activiteiten. Het verschil in mening over de te volgen koers leidde eerder dit jaar tot het ontslag van Van Dam. Op 1 juni treedt er met Peter Grugeon een nieuwe CEO aan.
Een belangrijke taak van Grugeon, die ledenvergaderingen aangreep om zich voor te stellen, is het herstel van het vertrouwen van de coöperanten. Bij de recente ledenterugval is de impact van het financiële echec nog niet meegenomen. Schiettecat hoopt en verwacht op basis van de eerste signalen dat een verdere leegloop achterwege blijft. Daarvoor dienen volgens hem ook de ledenvergaderingen. “Er circuleren een hoop wilde verhalen in de markt. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen we eventuele geruchten weerleggen en openheid van zaken geven.”
Deze toekomstige zaken staan er volgens Schiettecat nog steeds rooskleurig voor. “Naast het incidentele miljoenenverlies, het gevolg van een fout, was het vorig jaar niet alleen maar kommer en kwel. Zo was er bijvoorbeeld de succesvolle start van de productie van weiproteïne-concentraat, een samenwerkingsproject met Arla, en heeft de mozzarella nog steeds groeimogelijkheden. Daarnaast liepen vorig jaar ook de raspactiviteiten bij Kaasbrik in Halen goed en hebben we de capaciteit daar uitgebreid. Ysco maakt de ambities waar als geprefereerde ijsproducent voor onze klanten in private label, en met onze merkenkazen blijven we topkwaliteit bieden. Getuige daarvan de erkenning voor Brugse kaas tijdens de recente World Cheese Awards.”
Minder najaarsmelk door vele regen
Het miljoenenverlies is overigens niet het enige gespreksonderwerp op de ledenvergaderingen. Ook het weer komt veelvuldig aan bod. Door de vele regen loopt het voorjaarsweer ernstige vertraging op. Maïs geraakt niet ingezaaid en gras kan niet gemaaid worden. “Ook de kwaliteit van het gras blijft sterk achter”, aldus Schiettecat die voorspelt dat de impact hiervan zal blijken in het najaar als melkveehouders starten aan het ruwvoer van dit seizoen. “De productie van de koeien zal ongetwijfeld lijden onder de mindere opbrengsten en slechtere kwaliteit.”
Bron: Eigen berichtgeving