Milcobel doorbreekt negatieve spiraal, melkprijs klimt uit dal

Voor het eerst in maanden gaat de melkprijs van Milcobel omhoog. De Vlaamse zuivelcoöperatie betaalt haar leden een reële prijs uit van 40,12 cent per liter in november, één cent meer dan een maand eerder. Ook bij andere melkerijen zit de prijs in de lift. “Het is zeer goed mogelijk dat de bodem bereikt is. We zagen in de voorbije maanden al dat de zuivelnoteringen aantrokken”, vertelt Lien Callewaert, directeur van de Belgische zuivelfederatie BCZ.

23 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2023 13:35 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Milcobel_wateroverlast

Melk was één van de meest besproken agrocommodity’s het voorbije jaar. Corona en later de oorlog in Oekraïne stuwden de melkprijs naar grote hoogte waardoor ook de boeren meer van hun dieren vroegen. Zo werden dieren langer dan gemiddeld aangehouden en werd er meer krachtvoeder gevoerd.

Op het hoogtepunt in oktober 2022 betaalde bijvoorbeeld Milcobel, de grootste zuivelonderneming van ons land, zijn leden 61,16 cent per liter melk uit. Daarna daalde de melkprijs weer, maar bleef hij lange tijd op een behoorlijk hoog niveau. Zo lag de gemiddelde reële Belgische melkprijs op 55,24 cent in januari, 50,35 cent in februari en 46,78 cent in maart. Ook voor deze prijs was het voor boeren interessant de productie op te voeren en BCZ noteerde in 2023 voor de periode van januari tot september een cumulatieve groei van de melkplas met 2,73 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Melkaanvoer daalt

Enkele maanden geleden kwam er toch een kantelpunt, waarbij de prijs melkveehouders deed afremmen. “In september lag de aanvoer ruim één procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar en de verwachting is dat deze daling de komende maanden nog wel zal doorgaan”, vertelt Callewaert. Zij ziet de situatie desondanks positief in.

Reden voor het positivisme is dat de melkprijs mogelijk haar dieptepunt heeft bereikt. “BCZ kan de gemiddelde melkprijs voor oktober pas eind november berekenen en publiceren, maar de verwachting is dat deze iets boven de prijs van september ligt”, aldus de BCZ-directeur. Volgens haar ligt onder meer het terug aantrekken van de vraag uit China, de grootste zuivelimporteur wereldwijd, aan de basis van die stijging. “Ook is de markt richting de feestdagen altijd wat positiever gestemd”, vult ze aan.

Met de zuivelnoteringen in de hand hadden experts al eerder voorspeld dat het dieptepunt in zicht was. Deze zuivelnoteringen voor boter, poeder en room zitten al maanden in de lift en wegen gewoonlijk met twee tot drie maanden vertraging door in de melkprijs. “Het is nooit een garantie dat de melkprijs volgt, maar het geeft wel een indicatie van het marktsentiment”, aldus Callewaert. Ze wijst erop dat de noteringen momenteel een stabiel tot stijgend beeld schetsen.

noteringen

Sterkere onderhandelingspositie

De stijgende zuivelnoteringen spelen zeker in het voordeel van Milcobel dat gespecialiseerd is in ingrediënten. “Na een periode van relatieve rust zetten de zuivelnoteringen nu hun opwaartse beweging verder. We zien vandaag verdere stijgingen in de room- en boternoteringen, en – een belangrijke barometer voor de zuivelmarkt – de wei. Ook de prijzen van mozzarella stijgen gestaag. Deze opwaartse golf is positief bij het vastleggen van de contracten voor het eerste kwartaal 2024 en dus ook voor onze leden”, klinkt het bij Milcobel.

Hiermee verklaart Milcobel de aangekondigde stijging voor november. De standaard melkprijs ligt op 36 cent per liter, één cent meer dan vorige maand. Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 40,12 cent/liter voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid.

De vraagsituatie blijft onzeker. De macro-economische situatie zorgt samen met de onrust in verschillende exportlanden voor een weinig ideale context

Milcobel

Of hiermee een ommekeer is ingezet volgens Milcobel? De zuivelcoöperatie blijft voorzichtig: “De vraagsituatie blijft onzeker. De macro-economische situatie (inflatie, hoge rentes) zorgt samen met de onrust in verschillende exportlanden voor een weinig ideale context.”

WatersnoodWesthoek_Brouns en Boerenbond (4)

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek