header.home link

Melkprijzen nemen nieuwe duik, kostprijs komt vervaarlijk dichtbij

16 maart 2023

De Raad van Bestuur van zuivelcoöperatie Milcobel heeft de standaard melkprijs voor leveringen in de maand maart vastgelegd op 40,50 euro per 100 liter. De reëel uitbetaalde melkprijs komt op 44,74 euro per 100 liter. Het is de derde maand op rij dat er zo’n vijf euro afgaat. Inmiddels lijkt het break-evenpunt voor sommige melkveebedrijven bereikt en zijn er mogelijk bedrijven die verlies maken op de melk. Boerenbond becijferde de kostprijs op 40 à 42 cent per liter, 10 cent meer dan anderhalf jaar geleden.

Lees meer over:
milcobel-vak-toekomst-1250

Wat experts begin dit jaar al hadden voorspeld, komt uit. Door een overaanbod op de markt, zit de melkprijs in een dal. Deze vrije val zet zich ook deze maand door, zo blijkt uit melkprijsaankondiging van Milcobel, de grootste zuivelverwerker van ons land. “De zuivelmarkten blijven op lage niveaus zitten. De onduidelijke marktrichting doet kopers bovendien verder aarzelen. Dat genereert uiteraard een negatieve impact op het hele marktgebeuren van vraag en aanbod”, verklaart Milcobel de melkprijsdaling in maart met 4,5 euro.

De zuivelcoöperatie benadrukt dat het alles op alles zet om het maximale uit de markt te halen. “Het bewijs daarvan zien we in de laatste rapportering van BCZ, waar Milcobel in januari 0,51 EUR/100 liter boven het Belgisch gemiddelde scoort, wat de effectief uitbetaalde melkprijs betreft”, klinkt het.

Deze voorspong van Milcobel op de andere zuivelverwerkers lijkt inmiddels verloren. De garantieprijs bij Friesland Campina ligt voor maart bijvoorbeeld op 50,50 cent. Dat is het lot van de Vlaamse zuivelbedrijven, aldus Roel Vaes, adviseur melkveehouderij bij Boerenbond. Hij doelt daarbij op het portfolio van onder andere Milcobel. Daarin ligt de nadruk op ingrediënten en grondstoffen.

Rentabiliteit onder druk

Volgens de melkveespecialist komt de rentabiliteit van melkveebedrijven door de nieuwe prijsdaling langzaamaan onder druk te staan. Eerder becijferde Boerenbond op basis van boekhoudgegevens dat de gemiddelde kostprijs per liter momenteel rond de 40 tot 42 cent ligt. Dat is tien cent hoger dan anderhalve jaar geleden en het gevolg van onder andere duurdere voederkosten. Vaes geeft aan dat het om een gemiddelde gaat waarbij er grote verschillen bestaan tussen de bedrijven. In de praktijk zou de kostprijs bij sommige bedrijven boven de 45 cent kunnen liggen, en draaien ze nu break-even of kennen zelfs een klein verlies.

Boey

Nu de melkprijs zakt en de rentabiliteit van de melkproductie in gevaar komt, zal ik de Holsteinveestapel verder afbouwen

Marc De Boey - melkveehouder uit Sint-Gillis-Waas

Melkveehouder Marc De Boey uit Sint-Gillis-Waas beaamt dat het break-evenpunt in zicht komt. Hij verwacht een moeilijk jaar voor de melkveehouderij waarbij vooral oudere melkveehouders, ook met het oog op de stikstofproblematiek, hun activiteiten zullen stopzetten of afbouwen. Ook op zijn bedrijf heeft de dalende melkprijs een impact. De melkveehouder had de voorbije jaren ingezet op de transitie van zijn melkveestapel van Holstein naar Jersey koeien. Die laatste koeien passen beter bij zijn korteketenactiviteit, een ijshoeve. “Door de hoge melkprijzen hebben we de focus op de korte keten tijdelijk losgelaten, maar nu de melkprijs zakt en de rentabiliteit van de melkproductie in gevaar komt, zal ik de Holsteinveestapel verder afbouwen.”

Het is de vraag of de melkprijs de komende maanden aan eenzelfde tempo zal dalen. Roel Vaes is wat dat betreft gematigd optimistisch. “Misschien gaan er de komende maanden nog wat centen vanaf, maar ik verwacht dat de grote daling wel achter ons ligt. We zien toch een stabilisering van de zuivelnoteringen.” Aan de andere kant is er ook een gunstige ontwikkeling aan de kostenzijde. De graan-, kunstmest-, en energieprijzen zijn aan het dalen en kunnen de kostprijs de komende tijd weer een paar cent drukken.

Uitgelicht
De Raad van Bestuur van zuivelcoöperatie Milcobel heeft de standaard melkprijs voor leveringen in de maand februari vastgesteld op 45,00 euro per 100 liter. Dat is 5,5 euro mi...
16 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek