Melkprijs: vijf cent eraf bij Milcobel, experts voorspellen verdere daling tot 40 cent

De Raad van Bestuur van zuivelcoöperatie Milcobel heeft de standaard melkprijs voor leveringen in de maand februari vastgesteld op 45,00 euro per 100 liter. Dat is 5,5 euro minder dan een maand geleden. Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 49,36 euro per 100 liter. De zuivelverwerker voert de dalende trend op de zuivelmarkt aan als verklaring. Expert verwachten dan de daling zich nog zal verderzetten en dat de prijs mogelijk zal stabiliseren rond de 40 cent.

16 februari 2023  – Laatste update 17 februari 2023 10:11
Lees meer over:

Na de piek van in augustus vorig jaar en de stabilisatie in de twee maanden erop volgend, zit de Milcobelprijs in een dalende lijn. Voor februari stelt de zuivelcoöperatie haar leden een reëel uitbetaalde melkprijs van 49,36euro per 100 liter in het vooruitzicht voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 gram per liter, een eiwitgehalte van 35 gram per liter en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. Dat betekent een daling van ruim 5,5 procent op een maand tijd.

Volgens de zuivelverwerker volgt de melkprijs de zuivelmarkten die het eerste kwartaal een dalende trend vertonen. Kopers nemen een zeer afwachtende houding aan, wat zich duidelijk laat voelen in de markt. Ook de onzekerheid over de situatie in China houdt aan”, klinkt het. Bij andere zuivelverwerkers zit de melkprijs de voorbije maanden eveneens in een dalende lijn.  Op basis van de boter- en zuivelnoteringen van 26 januari biedt LDA een termijnmarktprijs (Securimilk platform) van 35,50 euro voor de maanden april, mei, juni waarop de boeren vrijwillig kunnen intekenen voor maximaal 30 procent van hun volume. Een maand eerder was een voorstel van 41 euro gedaan voor het tweede kwartaal van dit jaar, eind november was het voorstel nog 45 euro.

0

61.16 Reëel uitbetaalde melkprijs Milcobel augustus 2022 (EUR/100 liter)

0

55.00 Reëel uitbetaalde melkprijs Milcobel januari 2022 (EUR/100 liter)

0

49.36 Reëel uitbetaalde melkprijs Milcobel februari 2022 (EUR/100 liter)

Zuivelnoteringen voorspellen verdere daling

Alhoewel de zuivelnoteringen lijken te stabiliseren, voorspellen experts dat de melkprijzen de komende maanden nog verder zullen dalen. De melkprijzen volgen namelijk vertraagd (tot op bepaalde hoogte) de zuivelnoteringen. “Wanneer we kijken naar de potentiële melkprijs op basis van de boter- en magere melkpoederprijs blijkt dat de potentiële melkprijs momenteel 36,95 euro per 100 kg meetmelk is”, schrijft Liba begin deze maand. “Hoe dit in uw melkgeldafrekening tot uiting gaat komen, is nu afwachten. Maar we lopen het risico dat in de dure voorjaarsperiode we een fors lagere melkprijs gaan ontvangen”, vervolgt het adviesbureau dat melkveehouders adviseert om een buffer van 750 euro per koe aan te leggen en het voedersaldo op te volgen.

Ook Dirk Coucke verwacht dat de melkprijs de komende maanden gaat zakken. “Mogelijk zitten we over twee maanden tegen de 40 cent, wat misschien wel de nieuwe normale melkprijs is.” Volgens de medeoprichter van Milk Trading Company (MTC), dat melk verhandelt op de termijnmarkt, heeft de melkprijs het voorbije jaar gepiekt door een onbalans op de markt die inmiddels wel weer gladgestreken is. “Bij een hoge melkprijs gaat de ook productie omhoog en dat doet de prijs dan opnieuw dalen. Dat is de economische logica.”

Mogelijk zitten we over twee maanden tegen de veertig cent, wat misschien wel de nieuwe normale melkprijs is.

Dirk Coucke - MTC

Hij stoelt zijn verwachtingen op de melkprijs van 39 cent die momenteel op de termijnmarkt wordt geboden. Een bedrag dat door de MTC-leden momenteel te laag geacht wordt om zich voor het vierde kwartaal nog verder in te dekken. “Momenteel zijn we voor ruim 44 euro ingedekt voor de rest van dit jaar. Alleen in het vierde kwartaal is er nog wat indekking beschikbaar, maar wachten we op een betere prijs dan 39 cent”, vervolgt Coucke.

Deelname op termijnmarkt binnenkort weer interessant

MTC kreeg het voorbije jaar veel kritiek te verduren toen de prijs op de fysieke markt hoger lag dan op de termijnmarkt en boeren het verschil moesten bijbetalen. “Maar dat is onderdeel van het systeem”, zegt Coucke die het ledenaantal met een derde zag teruglopen tot 200 boeren in Nederland en Belgie. “Je moet bijleggen bij hoge fysieke melkprijzen of je krijgt bijbetaald bij lage prijzen. In beide gevallen ontvang je het bedrag waar tegen je bent ingedekt, en waarmee je bij voorbaat tevreden was. Zo werkt het systeem waarmee je je bedrijfsrisico kunt indekken.”

We gaan strengere selectie-eisen toepassen om ons te verzekeren dat toetredende boeren niet alleen het systeem aanvaarden als ze er voordeel uit halen maar ook als het omgekeerd werkt

Dirk Coucke - MTC

Coucke verwacht dat zeer binnenkort de vastgelegde prijs op de termijnmarkt van 44,7 cent de prijs in de fysieke markt zal overstijgen. Mogelijk volgt er dan een hernieuwde interesse in deelname in MTC. Door de ervaringen de voorbije twee jaar heeft de organisatie, waar tien bestuursleden-melkveehouders het beleid uitstippelen, het ledenaanwervingsbeleid aangescherpt. “We gaan strengere selectie-eisen toepassen om ons te verzekeren dat toetredende boeren niet alleen het systeem aanvaarden als ze er voordeel uit halen maar ook als het omgekeerd werkt.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek