Belgische vlag op melkverpakking: enkel met 100 procent Belgische melk
nieuwsEen Belgische vlag op een melkverpakking betekent dat de melk niet alleen in België verwerkt is, maar ook van Belgische koeien komt. Dat zegt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) naar aanleiding van de campagne ‘Gebruik je boerenverstand, check het etiket’ van de FOD Economie. BCZ wil consumenten aanmoedigen om lokale zuivel te kiezen en zo Belgische melkveehouders en zuivelverwerkers te steunen.
Waar komt de melk echt vandaan?
Volgens Europese regels bepaalt de plaats van verwerking de oorsprong van een product. Dit betekent dat een Belgische vlag op een verpakking niet noodzakelijk betekent dat alle ingrediënten uit België komen. BCZ vindt dit echter wél een belangrijk punt bij melk. “Melk is een natuurlijk basisproduct. Niet alleen de plaats van verwerking telt, maar ook de herkomst van de melk”, zegt Lien Callewaert, directeur van BCZ. “Het zou misleidend zijn om buitenlandse melk te gebruiken in een verpakking met een Belgische vlag. Daarom zeggen wij duidelijk: als er een Belgische vlag op staat, is de melk 100 procent Belgisch, wat betekent dat zowel de productie als de verwerking in België plaatsvond. Daar waren onze leden het snel over eens.”
Steeds meer mensen hechten belang aan lokale voeding, mede door de boerenprotesten van het afgelopen jaar. “Op melkverpakkingen wordt vaak aangegeven vanwaar het product komt”, zegt Callewaert.
Wat betekent dit voor de consument?
BCZ doet geen onderzoek naar hoe consumenten het etiket op zuivelverpakkingen begrijpen. “Maar we vinden eerlijke communicatie en transparantie naar de consumenten belangrijk. Eventuele verwarring willen we ten alle tijde voorkomen”, zegt Callewaert.
Ook voor Belgische melkveehouders is die duidelijkheid belangrijk. “Tijdens de boerenprotesten gaven landbouwers aan dat ze te weinig waardering krijgen. We hebben een sterke zuivelsector in België. Consumenten overtuigen om voor Belgische melk te kiezen, is een manier om de melkveehouders te steunen”, zegt Callewaert. “België heeft een gunstig klimaat en veel kennis in de sector. We mogen best trots zijn op onze lokale melkproductie en -verwerking.”
Europese regels en mogelijke misleiding
Volgens Europese wetgeving bepaalt de plaats van verwerking de oorsprong van een product. Maar een andere regel verbiedt misleiding van consumenten. Daarom kiest BCZ resoluut voor meest strenge interpretatie: zowel productie als verwerking moeten in België gebeuren. “Wij kunnen natuurlijk niet voor individuele leden spreken, maar er was consensus over dit standpunt, dus ik ben ervan overtuigd dat dit momenteel al in de bedrijfsvoeringen van onze leden vervat zit", aldus Callewaert. "Voor producten van niet-BCZ-leden is het aangewezen het etiket onder de loep te nemen. De wetgeving stelt dat het moet aangegeven worden als er buitenlandse melk zit in een melkverpakking met een Belgische vlag."
BCZ vindt strengere regels over nationale symbolen op voedselverpakkingen niet nodig. “De Europese wetgeving is duidelijk: de regels over oorsprongsetikettering en misleiding zijn vastgelegd. Er is dus genoeg juridische basis, misschien is het eerder zaak de controles hierop aan te scherpen."

VLAM zet volgend jaar verder in op de ‘lekker van bij ons’-reflex
16 december 2024Promotie
BCZ moedigt consumenten aan om lokale zuivelproducten te kiezen. “Onze leden bepalen hun eigen marketing, maar VLAM speelt op Vlaams niveau een belangrijke rol in de promotie van lokale zuivel. Binnen VLAM werken zuivelbedrijven, landbouworganisaties en de retail samen om de troeven van de Belgische zuivelsector in de kijker te zetten”, zegt Callewaert.
Of consumenten meer willen betalen voor 100 procent Belgische melk, blijft de vraag. “We willen vooral duidelijk maken hoe belangrijk lokale productie en verwerking zijn. De crisissen van afgelopen jaren hebben bewezen dat voedselzekerheid essentieel is. We hopen dat consumenten de waarde van onze zuivelsector inzien en bereid zijn daarin te investeren”, besluit Callewaert.
