Mexico wil wolkenmanipulatie inzetten tegen droogte

Nu Mexico wordt geteisterd door de ergste droogte in 70 jaar, experimenteert het land met wolkenmanipulatie om zo de broodnodige regen te krijgen.
1 maart 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17
Lees meer over:

Nu Mexico wordt geteisterd door de ergste droogte in 70 jaar, is het land volop bezig met experimenten met wolkenmanipulatie om zo de broodnodige regen te krijgen. Nochtans is de techniek omstreden omdat er geen duidelijk bewijs is van de effectiviteit en bovendien zijn de potentiële gevolgen voor de lucht, het water en de bodem nog onvoldoende bestudeerd.

Deze wolkenmanipulatie, ook wel cloud seeding genoemd, wordt al door andere landen toegepast. China gebruikt de techniek momenteel het meest, maar ook de Verenigde Staten, Argentinië, Chili en Spanje probeerden al op die manier regen op te wekken. Nu is ook Mexico volop bezig om de techniek in de praktijk uit te testen. Zo zijn er in het land minstens negen bedrijven die diensten aanbieden op het gebied van cloud seeding.

Deze wolkenmanipulatie houdt in dat wolken vanuit een vliegtuig of vanaf de grond worden besproeid met chemicaliën zoals zilverjodide. Daardoor worden ijskristallen gevormd die groeien in omvang totdat ze het juiste gewicht bereiken om op lagere hoogte te vallen in de vorm van neerslag. Toen Mexico tussen 1996 en 1999 al eens te maken had met een langdurige droogte, werd al een onderzoeksprogramma opgezet waarbij gedurende twee jaar gegevens werden verzameld over 51 natuurlijke wolken en 43 wolken die besproeid werden met een mengsel van chemicaliën waaronder natrium, magnesium en calciumchloride.

“Uit de eerste resultaten valt af te leiden dat cloud seeding een positief effect heeft op de hoeveelheid neerslag die bij stormen valt”, klonk het toen bij de onderzoekers. “De regen uit de bewerkte wolken besloeg een groter oppervlak, was langduriger en heviger dan normaal. Soms viel er zelfs dubbel zoveel regen als gebruikelijk.” Toen de droogte ophield, werd het programma echter stopgezet. Er werd ook niet onderzocht wat het effect van de regen uit gemanipuleerde wolken was op de bodem. Volgens experts moeten er zeker over een periode van jaar experimenten worden uitgevoerd om geldige resultaten op te leveren.

Bron: Argus

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek