Gemeenten gaan opnieuw de strijd aan tegen verharding in kampioenschap Tegelwippen

De tweede editie van het Vlaams kampioenschap Tegelwippen is deze week van start gegaan. Het van oorsprong Nederlandse initiatief wil Vlaanderen helpen ontharden. Gemeenten kunnen het tegen elkaar opnemen om de grootste oppervlakte per 1.000 inwoners aan ‘tegels te wippen’ of te ontharden.

21 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 maart 2024 23:51
Lees meer over:
Eerste tegelwipping- copyright Stad Antwerpen

Tijdens het eerste kampioenschap Tegelwippen heeft Vlaanderen bijna drie miljoen tegels gewipt of omgerekend 30 hectare onthard, de oppervlakte van 54 voetbalvelden. “Na de succesvolle editie van 2023, kon een vervolg dus niet uitblijven”, klinkt het bij de organisatoren. “De wedstrijd maakte Vlaanderen al een stukje minder grijs en meer groen. Maar er is nog werk aan de winkel, Vlaanderen is nog steeds één van de meest verharde regio’s van Europa.”

Organisatoren vzw Breekijzer en het departement Omgeving benadrukken dat het ontharden van Vlaanderen nodig is om ons te wapenen tegen de gevolgen van klimaatopwarming. Door de verharding te vervangen door groen kan de bodem opnieuw ademen en heeft water opnieuw de mogelijkheid om in de grond sijpelen. Twee belangrijke element om wateroverlast en droogte te voorkomen. “Groen zorgt bovendien voor verkoeling in de zomer en stimuleert de biodiversiteit”, klinkt het. “En een groene straat of tuin is ook veel aangenamer en mooier om te vertoeven.”

Strijd is begonnen

Tot nu toe hebben meer dan 140 gemeenten aangegeven deel te nemen aan de wedstrijd. Zij zullen hun burgers, verenigingen, scholen en bedrijven aansporen om de verharding om te zetten in groen. “Of het nu gaat om het uitbreken van een terras, het omtoveren van parkeerplaats tot voortuin of het vergroenen van een betonnen speelplaats. Elke tegel telt”, klinkt het.

Buurtfeest

Aan het kampioenschap hangt ook een prijs, zowel voor de winnende gemeenten als voor de meest ‘inspirerende tegelwippers’. Dit jaar is de prijs voor de ‘Tegelwipper van het jaar’ een heus buurtfeest. “Tijdens het eerste kampioenschap sloegen heel wat Vlamingen de handen in mekaar. Er werd materiaal tussen buren uitgewisseld, planten in groep aangekocht en inspirerende initiatieven zoals een ‘tegeltaxi’ die steenpuin gratis komt ophalen, zagen het licht”, duiden de organisatoren. “Voor de tweede editie willen we graag verder op dat elan en samenwerking stimuleren.”

liggend_beeld_tine_copywright_Departement_Omgeving-scaled
Ondanks betonstop verhardt Vlaanderen gemiddeld 50.000 m² per dag
Uitgelicht
Ontharding. De Vlaamse ruimtelijke planners hebben er de mond vol van, maar in de praktijk komt er weinig van in huis. Elk jaar komt er evenveel verharding bij als het volledi...
29 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek