Demir pleit voor minister van Water

Vlaams minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) pleit voor één bevoegde minister van Water die alle nodige bevoegdheden over waterloopbeheer krijgt. Dat zei ze vrijdag in 'De Ochtend' op Radio 1 naar aanleiding van Wereldwaterdag en de Week van het Water. De Vlaamse regering moet tijdens de volgende legislatuur van water een topprioriteit maken, aldus Demir, die ook pleit voor een 'Europese Blue Deal'.

22 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 maart 2024 11:03
Lees meer over:
nattenatuur-water-wijmeers-sigmaplan

Korea, Tsjechië en Italië zijn de enige drie OESO-landen die minder water per inwoners hebben dan Vlaanderen. Onze regio bekleedt de vierde plaats voor waterbeschikbaarheid. Zelfs in landen als Spanje, Portugal en Griekenland is de waterbeschikbaarheid per inwoner groter dan bij ons. “Dat is een drama voor onze landbouw, onze natuur, maar ook voor onze economie”, aldus Demir.

De minister werkte vier jaar geleden een Blue Deal uit, een plan tegen waterschaarste en droogte. Die werd ook verankerd in een decreet, waardoor elke volgende Vlaamse regering verplicht is om binnen het jaar na haar aantreden een investeringsplan met budgetten goed te keuren en uit te voeren.

Versnipperde bevoegdheid

Samen met hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) pleitte Demir vrijdag om van water een topprioriteit te maken van de volgende regering. "In tijden waarin sommige politici zich afzetten van natuurgebaseerde oplossingen is dat nodig. Ruimte voor water, natte natuur, kortom de Blue Deal, is te belangrijk om stop te zetten. Meer nog, water zou nog meer dan vandaag een prioriteit moeten zijn, bij voorkeur met één bevoegde minister voor Water die alle waterloopbeheer in handen krijgt", aldus de minister. Zo ligt de bevoegdheid van de bevaarbare waterlopen vandaag bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). "Het is niet dat die samenwerking moeilijk verloopt, maar om stappen vooruit te zetten zet je beter alles onder één entiteit", ald us Demir.

Ook Willems riep in 'De Ochtend' op tot verdere maatregelen. "Met de Blue Deal worden al de juiste accenten gelegd, maar we moeten blijven volhouden", zei hij. Zo zijn er volgens hem vandaag vooral veel ad-hocmaatregelen. "We moeten bekijken hoe we de risico's aanvaardbaar houden en per stroomgebied en liefst ook per deelstroomgebied de risico's in kaart brengen en een lijst van acties opstellen. Dat moet voldoende bottom-up gebeuren, in overleg met alle actoren, zoals de natuurverenigingen, de landbouwers en de steden en gemeenten."

Vertaling naar Europees niveau

Demir en Willems pleiten tot slot voor een Europese Blue Deal met financieringsinstrumenten. Achter de schermen op Europees niveau timmert Demir aan een politiek akkoord daarover in functie van meer daadkracht van de Europese Commissie voor klimaatadaptatie en ruimte voor water, klinkt het in een persbericht.

Minister van Mobiliteit Peeters zegt in een reactie dat ze van waterbescherming- en beheersing alvast een topprioriteit heeft gemaakt deze legislatuur. Zo werden de budgetten voor waterbeheersing voor de bevaarbare waterwegen in beheer van De Vlaamse Waterweg verdubbeld en werden de investeringsmiddelen opgetrokken van 60 miljoen euro naar meer dan 120 miljoen euro per jaar. En er werd een interdisciplinair expertenpanel Hoogwaterbeveiliging samengesteld. De minister herhaalt ook haar pleidooi om een Vlaams Waterzekerheidsfonds op te richten, dat legislatuuroverschrijdend werkt. "Om iedereen in Vlaanderen te verzekeren van droge voeten zijn er verdere, grote investeringen nodig. Het is cruciaal om nu actie te ondernemen en het Waterzekerheidsfonds op te tuigen. Ook een aangepast vergunningenbeleid dringt zich op. Voor noodzakelijke openbare werken dient het algemeen belang te primeren in functie van de veiligheid", klinkt het.

Wereldwaterdag: Belgen zijn zich onbewust over de watervoetafdruk van voeding
Uitgelicht
Waterbewustzijn is één van de focuspunten van de Week van het Water die op vrijdag 22 maart van start gaat. Belgen zijn zich nauwelijks bewust van de hoeveelheid water die nod...
21 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek