Met look- en kaneelextract klimaatvriendelijker rundvee
nieuwsHet Gentse Laboratorium voor Diervoeding en Kwaliteit van dierlijke producten onderzoekt hoe de methaanuitstoot van runderen kan worden verminderd. "In laboproeven zijn we er al in geslaagd om de methaanuitstoot met 80 procent te reduceren", zegt UGent-professor Veerle Fievez. Daarvoor wordt aan het normale gras-maïsdieet een supplement toegevoegd zoals kaneel, tijm of onverzadigde of verzadigde ketenvetzuren.
Om de voor het klimaat schadelijke methaanuitstoot van runderen te reduceren, wordt aan de UGent onderzoek gedaan naar de positieve effecten van een wijziging in het rantsoen van de dieren. Methaangas wordt aangemaakt door de bacteriën in de pensmaag van een rund. Die zijn nodig om moeilijk verteerbaar ruwvoeder te verwerken. Makkelijk verteerbaar krachtvoeder resulteert in vergelijking met gras in een lagere methaanproductie.
Een stap verder gaat het toevoegen van lookextract, kaneel, tijm of bepaalde ketenvetzuren. "Hierdoor kunnen we de productie van broeikasgassen in de pensmaag reduceren", zegt professor Fievez. "In het labo leverde dat tot 80 procent besparing op de methaanuitstoot op." Zij gaat ervan uit dat in de praktijk een besparing van 15 procent mogelijk is.
Samen met collega’s van onder meer ILVO-Dier (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) zoekt Fievez naar een juiste mix van gras, maïs, krachtvoeder en supplementen. "Als er te veel look in zit, zou het bijvoorbeeld kunnen dat de koeien het niet meer willen eten", legt Fievez uit. "De kans bestaat ook dat de bacteriën zich aanpassen aan het nieuwe supplement."
"Aangezien geen melkproductieverhoging kan worden verwacht, zal deze technologie waarschijnlijk pas aanslaan wanneer de kosten voor de landbouwer meevallen", beseft de professor. Daarom suggereert zij een beloning voor landbouwers met een veestapel die weinig broeikasgassen uitstoot en een soort ecotaks voor grote methaanproducenten.
Bron: De Standaard/eigen verslaggeving