"Met buren evalueren als biogasinstallatie er komt"
nieuwsEen agrarische biogasinstallatie drijft een stroomgenerator aan met gas dat ontstaat uit de vergisting van grondstoffen zoals drijfmest, maïs en organische restproducten. Milieucoördinator Filip Raymaekers van adviesbureau DLV lichtte de biogasinstallatie de voorbije week toe aan tientallen geïnteresseerden in het gemeentehuis van Meerhout. "België telt momenteel tien agrarische biogasinstallaties. In de provincie Antwerpen staat er één in Malle. Dit is weinig in vergelijking met buurlanden. Nederland telt al een vijftigtal biogasinstallaties. In Europa staan er ruim 6.000. De installatie van Roger Boonen is met 14.000 ton afval op jaarbasis betrekkelijk klein. De gasmotor heeft een vermogen van 800 kilowatt wat groene stroom oplevert voor ongeveer 1.900 gezinnen", luidde het.
Het publiek toonde zich ongerust over mogelijke geur- en lawaaihinder. "Het proces gebeurt in een gesloten circuit. De enig mogelijke hinder is een lichte gasgeur die 20 meter buiten het bedrijf verdwenen is. Ook de maïsopslag kan voor een zurige geur zorgen, maar die geur is eigen aan een landbouwbedrijf", aldus Filip Raymaekers. Een andere toehoorder vreesde dat het project later kan uitgroeien tot een installatie van 60.000 ton. "Dat ben ik helemaal niet van plan. De provincie zou mij daar nooit een toestemming voor geven. Ik begrijp trouwens de ongerustheid van buurtbewoners voor een nieuwe techniek. Als de installatie er komt, ga ik zeker met de buren evalueren of ze er last van hebben", geeft landbouwer Roger Boonen mee.
Roger Boonen en Meerhouts schepen van Landbouw Lieve Cornelis (CD) hebben aan De Donken een melkveebedrijf met 115 runderen en 100 hectare grond. Het openbaar onderzoek voor de milieuvergunning loopt tot maandag 19 maart.
Lees ook: geVILT: Veel rode lichten voor groene energie
Bron: Gazet van Antwerpen