Mestverwerkers worden niet ingelicht over stikstofstatus van hun bedrijf

De 20 mestverwerkingsbedrijven die volgens het stikstofakkoord van de Vlaamse regering zullen moeten stoppen of hun uitstoot drastisch moeten verminderen, zullen voor het einde van het openbaar onderzoek niet worden ingelicht over hun situatie. Zo stelt Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA). Tinne Rombouts (cd&v) noemt dit “hallucinant”. “Dit gaat in tegen alle regelgeving en het zorgt ervoor dat er helemaal geen transparantie is in het openbaar onderzoek.”

8 juni 2022  – Laatste update 8 juni 2022 17:31
Lees meer over:

20 van de 118 mestverwerkingsbedrijven

Vlaanderen telt 118 mestverwerkers. Twintig onder hen zouden ook rechtstreeks een impact ondervinden van het stikstofakkoord dat op dit moment in openbaar onderzoek ligt. Er is sprake van twee piekbelasters die, net zoals de rode landbouwbedrijven, hun activiteiten in 2025 moeten stopzetten. Daarnaast is ook bepaald dat de emissie van de mestverwerkingsinstallaties met de grootste impactscore met 30 procent moet verminderd worden, op basis van referentiejaar 2015. Dat zou 18 mestverwerkingsbedrijven treffen.

In de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement wilde Tinne Rombouts van minister Demir weten waarom die 20 mestverwerkingsbedrijven nog steeds niet zijn geïnformeerd over hun situatie. “Over tien dagen loopt het openbaar onderzoek af. Willen we effectief dat dit ten gronde en correct verloopt, dan is het belangrijk dat eenieder over alle gegevens kan beschikken om te kunnen reageren”, aldus Rombouts. Volgens haar is er maar beperkte informatie beschikbaar over de manier waarop de berekeningen gebeurd zijn. “Het is belangrijk dat deze 20 mestverwerkers hun bedrijfsspecifieke gegevens krijgen.”

Zelf berekenen op basis van parameters

Volgens de minister staan alle parameters op basis waarvan de emissies van de 20 bedrijven met de grootste uitstoot zijn geïdentificeerd, in het ontwerpakkoord (plan-MER) dat voorligt voor openbaar onderzoek. “De bedrijven staat niet opgelijst, wel de parameters. Die zijn duidelijk. Elk bedrijf kan op basis van de vergunning en de Mestbankaangifte perfect zelf de berekening doen”, antwoordde ze. Demir wees er nog op dat de 20 grootste mestverwerkingsinstallaties verantwoordelijk zijn voor zo’n 98 procent van de totale uitstoot door mestverwerking in Vlaanderen.

Ik vind het heel bijzonder om te moeten vaststellen dat er voor de mestverwerkers een andere manier van werken wordt gehanteerd dan voor landbouwbedrijven

Tinne Rombouts - Vlaams parlementslid cd&v

Rombouts betreurt deze aanpak. “Het komt mij ter ore dat mestverwerkers in de grootste onzekerheid zitten. Wanneer zij zelf contact proberen nemen met een instantie om te weten te komen of hun bedrijf bij die 20 geviseerde bedrijven zit, dan krijgen zij daar geen antwoord op. Meer nog, ik hoor zelfs dat er geen antwoord zal gegeven worden zolang het openbaar onderzoek nog loopt.” De cd&v-politica noemt dit hallucinant. “Ik ga ervan uit dat u duidelijk de opdracht zal geven aan uw administratie om die bedrijven wel degelijk te informeren en ook om een correct antwoord te geven aan de bedrijven die zelf contact opnemen.”

"Fel op afstand blijven"

“Het bedrijf waar u naar verwijst, heeft inderdaad naar de administraties gebeld. Maar het is een bedrijf dat in zwaar gerechtelijk onderzoek zit. In het verleden heb ik daar ook al mails van ontvangen. Ik antwoord daar niet op. Ik vind het gevaarlijk om daar als minister op te antwoorden. Ik wil heel fel op afstand blijven gezien het zware gerechtelijk onderzoek waarin dit bedrijf zich bevindt”, repliceerde Demir.

Tientallen huiszoekingen in Vlaanderen in onderzoek naar grootschalige mestfraude
Uitgelicht
In Vlaanderen én in Nederland vonden donderdagochtend 32 simultane huiszoekingen plaats in het kader van een grootschalig en internationaal onderzoek rond mestfraude. Dat meld...
11 februari 2021 Lees meer

Het stuitte Rombouts tegen de borst dat Demir met dit antwoord duidelijk één van de mestverwerkingsbedrijven wilde viseren. “Mijn gegevens gaan over meerdere mestverwerkers die contact hebben opgenomen met een administratie en geen antwoord krijgen”, benadrukte ze. “Ik vind het bovendien heel bijzonder om te moeten vaststellen dat er voor de mestverwerkers een andere manier van werken wordt gehanteerd dan voor landbouwbedrijven. Ik ging er op basis van eerdere antwoorden op hoorzittingen van uit dat u eigenlijk ook ambieerde om die 20 mestverwerkers effectief in te lichten met alle gegevens. Maar uit uw antwoord nu leid ik af dat u dat niet van plan bent.” Iets wat de minister met een hoofdknik bevestigde.

Bron: Eigen berichgeving

Beeld: De Mestverwerkers vzw

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek