"Mensen zullen eerder varkens besmetten dan omgekeerd"

Het Mexicaanse ministerie van Gezondheid heeft zondagavond op televisie verkondigd dat er mogelijk 103 sterfgevallen zijn door de varkensgriep. "De hele wereld spreekt van varkensgriep, maar eigenlijk is dat een verkeerde term, want dit A/H1N1-virus is nooit of te nimmer bij varkens teruggevonden", zegt viroloog Marc Van Ranst.
25 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Het Mexicaanse ministerie van Gezondheid heeft zondagavond op televisie verkondigd dat er mogelijk 103 sterfgevallen zijn door de varkensgriep. "De hele wereld spreekt van varkensgriep, maar eigenlijk is dat een verkeerde term, want dit A/H1N1-virus is nooit of te nimmer bij varkens teruggevonden", zegt viroloog Marc Van Ranst.

"Maar goed, die terminologie krijgen we nooit meer teruggedraaid. Het virus heeft zelfs niks met varkens te maken. Enkel dat het genetisch materiaal van het virus voor de helft teruggaat op varkensgriep. De term suggereert dat varkensvlees eten of in de buurt van varkens komen, gevaarlijk zou zijn. Dat is niet het geval. Dat Rusland de import van varkensvlees aan banden legt, is totaal zinloos", aldus de viroloog. "Laat ik het zo stellen: het zullen eerder mensen zijn die varkens besmetten dan omgekeerd".

Hetzelfde geluid valt te horen bij het Voedselagentschap. "Dit virus werd tot op heden nooit geïsoleerd bij het varken. Er bestaat dus absoluut geen risico, noch bij contact met varkens noch in het nuttigen van varkensvlees of afgeleide producten. Natuurlijk mag dit absoluut geen afbreuk doen aan de waakzaamheid van de dierenartsen en de varkenshouders in het opsporen en vaststellen van ziekten in de sector", zo luidt het.

De Belgische autoriteiten geven op de luchthaven van Zaventem intussen informatiebrochures aan passagiers die terugkomen uit de regio die getroffen werd door de varkensgriep in de Verenigde Staten en Mexico. Dat heeft het Interministerieel Commissariaat Influenza, een groep experts en vertegenwoordigers van ministeries, zondag laten weten.

Op een persconferentie relativeerde het Commissariaat de omvang van het virus. Zo zou het aantal gevallen in Mexico wel omhoog gaan, maar niet spectaculair. Hoewel er ook enkele gevallen in de Verenigde Staten werden vastgesteld, zou New York, aan de oostkust, niet getroffen zijn. Ten slotte werden wel enkele mensen in Europa in observatie genomen, maar werden er nog geen gevallen effectief vastgesteld.

Omdat het in Mexico en in de VS slechts om enkele kleine besmettingshaarden gaat, heeft de Wereldorganisatie (WHO) haar alarmniveau niet verhoogd. Dat staat nu op 3 op een schaal van 6. Het Commissariaat Influenza volgt de situatie van uur tot uur op. Het verzekerde zondag nog dat mocht België getroffen worden door de griep, er voorraden van antivirale middelen bestaan voor een derde van de bevolking. Zo'n 500.000 tabletten zijn direct ter beschikking en grondstoffen voor die pillen kunnen onmiddellijk worden ingezet.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek