Mens heeft meest ontwikkelde smaakzin
nieuwsJarenlang veronderstelden wetenschappers dat de mens enkel vier smaken kon onderscheiden. Nu blijkt dat ons smaakvermogen een veel rijker pallet heeft dan zoet, zout, zuur en bitter. Amerikaanse onderzoekers van de Mount Sinai School in New York ontdekten bovendien dat zelfs in onze dunne darm de receptor T1R3 zit, die op onze tong verantwoordelijk is voor zoete smaakbelevenissen.
Ook onze reukzin en hersenen beïnvloeden onze smaakzin. Wie een verkoudheid heeft, kan weinig genieten van een heerlijk diner. En avonturiers die de kicks van verre reizen nodig hebben, riskeren automatisch meer op hun bord. Ze grijpen sneller naar scherpe, gekruide spijzen. Onze smaakzin evolueert met het opgroeien. Kinderen ervaren de smaak bitter veel meer uitgesproken dan volwassenen, die het leren waarderen via het drinken van bier, thee en wijn.(KS)
Meer informatie: Your Gut Has Taste Receptors: Mount Sinai Researchers Identify Link to Obesity and Diabetes
Lees ook: geVILT: Over smaak valt wél te twisten
Bron: Het Belang van Limburg