Melkleveranciers en -kopers zullen hogere bijdrage moeten betalen aan MilkBE

De bestuurders van MilkBE voeren een lichte stijging door van de bijdrage die melkveehouders en melkkopers betalen aan de brancheorganisatie. “De inningen voor het solidariteitsfonds 'Botulisme' zullen verlaagd worden, maar de duurzaamheidsprojecten winnen aan belang in de herziening van de begroting”, aldus MilkBE.

11 januari 2024
Lees meer over:
zuivelassortiment-melk-room-boter-yoghurt-plattekaas-zure-room-webversie

De bestuurders van MilkBE hebben de begroting voor 2024 opgemaakt en goedgekeurd. De grootste budgettaire posten van de brancheorganisatie blijven de monitoring van contaminanten in rauwe melk, het duurzaamheidsprogramma en het solidariteitsfonds voor botulisme. “Het budget reflecteert een herziening van de bijdrageregeling voor het Fonds Botulisme en het toenemend belang van sectorbrede duurzaamheidsprojecten”, aldus MilkBE.

Duurzaamheid

MilkBE beheert het solidariteitsfonds Botulisme dat toelaat een tegemoetkoming uit te betalen aan melkveehouders die getroffen worden door een uitbraak van botulisme op hun bedrijf. Het fonds voorziet telkens een vergoeding van de vernietigde melk en een tussenkomst bij zware sterfte onder de melkkoeien. “Gelukkig bleef de afgelopen jaren het aantal zware botulismegevallen beperkt waardoor er enige reserve kon worden opgebouwd. Daarom werd beslist de inningen voor het Fonds Botulisme in 2024 sterk te verlagen”, klinkt het bij MilkBE.

“De verdere verduurzaming van de Belgische zuivelsector vraagt en verdient toenemende aandacht”, gaat de organisatie verder. “Duurzaamheid is dan ook een speerpunt van MilkBE en om hier budgettair meer ruimte voor te maken, werd de budgetpost voor duurzaamheid verhoogd. De melkveehouders en melkkopers dragen evenredig bij aan deze stijging.”

Concreet stijgt de bijdrage voor melkleveranciers van 0,0635 euro naar 0,0645 euro per 1.000 liter melk. Voor kopers stijgt de bijdragen van 0,0760 euro naar 0,0892 euro per 1.000 liter melk.

Duurzaamheidsinspanningen melkveehouders nog beter gemonitord door vernieuwd programma
Uitgelicht
Brancheorganisatie MilkBE lanceert een vernieuwde, digitale Duurzaamheidsmonitor. Dit doet MilkBE in samenwerking met het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) en de Integ...
24 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek