Meetjeslandse voedingsindustrie zoekt werknemers

De voedingsbedrijven in het Meetjesland hebben meer dan honderd vacatures open staan. Met de slogan 'Voedingsbedrijf zkt Mtjslndr' trekt de sector naar scholen om jongeren warm te maken voor een job in één van de 140 Meetjeslandse voedingsbedrijven.
9 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De voedingsbedrijven in het Meetjesland hebben meer dan honderd vacatures open staan. Met de slogan 'Voedingsbedrijf zkt Mtjslndr' trekt de sector naar scholen om jongeren warm te maken voor een job in één van de 140 Meetjeslandse voedingsbedrijven. "De voedingsindustrie heeft het imago van sector met minder gunstige werkomstandigheden", zegt gedeputeerde Marc De Buck van de provincie Oost-Vlaanderen. "Dat foute beeld moet uit de wereld worden geholpen".

Het Meetjesland telt tien grote voedingsbedrijven, zoals Campina Aalter, Lotus Bakeries Lembeke, Imperial Lovendegem en Ter Beke Waarschoot. Daarnaast zijn er nog zo'n 130 voeding-kmo's. Hoewel de tewerkstelling in de voeding de laatste tien jaar in Vlaanderen is gedaald, is daar in het Meetjesland geen sprake van. Veel bedrijven zijn ze zelfs actief op zoek naar personeel.

Lotus Bakeries uit Lembeke is één van de bedrijven die smeken om nieuwe arbeidskrachten. "We werken nu met 353 mensen", zegt Jan Vander Stichele van Lotus Bakeries. "Voor dit jaar alleen al hebben zestien vacatures open staan. Ruim een derde van ons personeel werkt halftijds. We staan dus zeker open voor de behoeften van ons personeel".

Volgens gedeputeerde De Buck is dit personeelsgebrek het gevolg van een verkeerd beeld dat leeft bij de mensen over de voedingsindustrie. "Velen denken dat de arbeidsomstandigheden er niet zo goed zijn, maar niets is minder waar. De voedingsindustrie is juist een stabiele werkgever en biedt heel wat doorgroeimogelijkheden", stelt hij.

Het Meetjesland is dé voedingsregio van Vlaanderen. Eén op vier loontrekkenden in de verwerkende industrie werkt in een voedingsbedrijf. Aalter is daarbij de koploper met 850 werknemers in de voeding. Ook heel wat vrouwen zijn er tewerkgesteld. Met 36,2 procent van alle jobs nemen de vrouwen in de Meetjeslandse voedingsbedrijven een groter stuk van de taart dan in de rest van Vlaanderen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek