header.home link

Meer steun voor voedselbanken, Foodsavers en sociale kruideniers

De Vlaamse regering trekt 720.000 euro uit om voedselbanken, sociale kruideniers en Foodsavers extra te ondersteunen. Het geld moet dienen om hun werkingskosten te drukken, meldt minister Zuhal Demir (N-VA).

14 november 2022  – Laatste update 14 november 2022 15:02
Lees meer over:

Begin oktober luidde Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van voedselbanken, nog de noodklok in een interview met VILT. De organisatie ziet het aantal mensen dat een beroep doet op haar sinds begin dit jaar met 15 procent toenemen terwijl het aanbod voedsel op terugweg is. Vooral de voedingsindustrie levert minder producten aan bij de voedselbanken. Ook de glastuinbouw, waar de hoge energiekosten doorwegen, levert minder voedseloverschotten aan.

Het voedsel dat jaarlijks op de afvalberg belandt wordt, afhankelijk van de bron en berekeningswijze, op zo’n 240.000 tot 2 miljoen ton geschat. “Onze voeding is een kostbaar goed dat terecht moet komen waar het hoort: op ons bord”, aldus minister Demir.

Ondanks verschillende initiatieven om voedselverliezen te vermijden, blijven ‘verse’ voedseloverschotten dus in de vuilbak belanden. “Terwijl die op korte termijn het snelst tot op het bord moeten geraken via voedselbedeling. Dat systeem bestaat vandaag al, maar heeft onvoldoende middelen voor de aanpak en bedeling van verse voedseloverschotten. Eén van de knelpunten hierin is de logistiek en zeker deze van de koude keten. Het probleem wordt in de huidige energie- en koopkrachtcrisis nog versterkt. Bewijs daarvan is de toenemende druk op de voedselbanken en gelijkaardige initiatieven.”

Daarom investeert Vlaanderen extra middelen in 3 vzw’s die actief zijn in het herverdelen van voedseloverschotten: de voedselbanken, de sociale kruideniers en Foodsavers. Elke vzw ontvangt 240.000 euro om hun werking te versterken. “We helpen deze sociale initiatieven door de moeilijke periode en gaan ervoor zorgen dat ze structureel minder kosten hebben zodat ze méér mensen uit de nood kunnen helpen”, aldus Demir. “De steun zal gaan naar hun broodnodige investeringen in koeltechnieken voor voedsel en transport. Elke euro die ze niet zelf daar aan moeten spenderen, kan ingezet worden voor kwetsbare gezinnen, alleenstaanden en gepensioneerden.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek