Mag Limburg zich opnieuw verwachten aan piek in wolvenaanvallen?
12 september 2022De Limburgse wolven laten opnieuw van zich horen. In Lommel werden twee pony’s, na een hevige doodstrijd, gedood door wolven. Moeten de Limburgse veehouders zich opnieuw klaar houden voor een piek in de wolvenaantallen?
Dag op dag een jaar geleden
Bijna dag op dag een jaar geleden werden in Limburg voor het eerst pony’s doodgebeten door wolven. De eerste dodelijke aanval op paarden in ons land door wolven vond half september vorig jaar plaats in Oudsbergen. Vlak voordien waren in diezelfde gemeenten al twee runderen aangevallen en gedood.
Volgens het Wolf Fencing Team, dat veehouders helpt met de afrastering van hun weides om hun dieren te beschermen tegen wolvenaanvallen, is het tijdstip van die aanvallen niet toevallig. “De welpen groeien snel en hebben steeds meer voedsel nodig”, klonk het vorig jaar. “De piek in de wolvenaanvallen is nog maar net gestart en zal alleen maar groeien.”
Met de nieuwe aanval wordt voor het ergste gevreesd in Limburg, zeker nu Noëlla en August dit jaar maar liefst negen welpen lijken te hebben. In 2021 waren het er zes. Daarvan houden er zich naar alle waarschijnlijkheid nog drie op in de buurt van Limburg. Dat maakt dat de Limburgse wolvenroedel vandaag uit 13 dieren bestaat.
Volgens het Wolf Fencing Team is het van groot belang dat alle houders van kleinvee hun weiden beveiligen met stroomdraad. Die moet aan de buitenzijde van de bestaande omheining geplaatst worden op een hoogte van maximaal 20 centimeter zodat de wolf meteen een schok krijgt als hij begint te graven. Volgens het team zijn er nog geen wolven binnengeraakt in de percelen die door hen zijn afgemaakt. “Het bewijst dat een op een correcte manier geïnstalleerde stroomdraad werkt”, luidt het.
Trage doodstrijd
De twee pony’s die in Lommel werden doodgebeten, waren lelijk toegetakeld. In Het Belang van Limburg legt Bart Deferm uit hoe hij ’s nachts werd gewekt door een immense kreet. “Ik wist meteen dat dit geluid van mijn paardjes kwam. Ik ben naar de wei gegaan, maar de wolf heb ik niet meer gezien. Wel trof ik één dode pony aan en het andere dier vocht een trage doodstrijd uit terwijl de ingewanden uit zijn buik hingen.”
De dieren zaten niet in een wolfproof omheining. “Er staat een stevige draad rond de weide en aan de binnenzijde is een stroomdraad bevestigd”, aldus de eigenaar. “Ik heb 20 hectare weilanden waar al mijn dieren in zitten. Het onkruid schiet ook omhoog, ik krijg dat niet allemaal onderhouden”, argumenteert hij zijn beslissing om geen wolfproofomheining te installeren. Intussen heeft hij al zijn kleine dieren op stal gezet. De grote paarden staan wel nog buiten.
“Ik ben niet tegen de wolf”, stelt Deferm. “Alleen zitten die dieren in bewoond gebied en komen die continu dieren tegen achter draad. Het lijkt me soms dat we hier in Noord-Limburg dieren kweken om de wolven te voederen. Dat is de wereld op zijn kop. Zet die wolven achter draad op het militair domein en laat de rest met rust.”
Elke dag wolvenaanvallen in Nederland
Ook bij onze noorderburen laat de wolvenroedel van zich horen. Elke dag deze zomer zijn er schapen, kalveren en andere dieren doodgebeten door wolven. Tussen 1 juli en 24 augustus waren er 29 meldingen van gedode schapen in Drenthe, 18 keer in Overijssel, 10 keer in Noord-Brabant, 5 keer in Gelderland, 3 keer in Friesland, 2 keer in Limburg en 1 keer in Flevoland. In totaal 68 meldingen in Nederland in 54 dagen. Dat is dus meer dan één keer per dag. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen dat het inderdaad in alle gevallen om wolven gaat, maar die kans wordt groot geacht.
Het doet de Nederlandse landbouworganisatie LTO aan de alarmbel trekken. “Deze aanvallen veroorzaken veel leed, zowel bij dieren als bij boeren”, klinkt het. “Er moet werk gemaakt worden van faunabeheer. In de gebieden waar deze wolvenaanvallen frequent voorkomen, is er waarschijnlijk te weinig wild. Er is dus te weinig natuurlijk voedsel voor de wolven. Daardoor springen ze zelfs over rasters, die geplaatst werden om deze aanvallen tegen te gaan.”
LTO vraagt dat er specifieke gebieden voor wolven worden aangewezen. “In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn”, luidt het. “De organisatie vindt dat er ook moet gekeken worden naar andere oplossingen, zoals het verjagen van de wolf in de gebieden waar ze veel leed veroorzaken. “Boeren nemen zelf maatregelen om hun dieren te beschermen, maar vandaag moeten we constateren dat dit niet voldoende is.”
Bron: Het Belang van Limburg / Nieuwe Oogst / eigen berichtgeving
Beeld: Welkom Wolf