header.home link

Wolvenrisicogebied verruimd en ook meer ondersteuning voor grootveehouders

8 juni 2022

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) heeft het wolvenrisicogebied uitgebreid. Dit is de perimeter waarbinnen subsidies kunnen bekomen worden voor preventieve maatregelen. De beslissing hangt samen met de opmars van de wolf in Vlaanderen. In de tweede plaats wordt ook een schutkring afgebakend in de kern van het huidige wolvengebied om in dat gebied ook grootveehouders te steunen om preventieve maatregelen te nemen.

Lees meer over:

“Door de terugkeer van de wolf naar Vlaanderen, werden veel veehouders geconfronteerd met een nieuwe situatie”, begint Vlaams minister van Omgeving Demir haar uitleg over het gewijzigde beleid voor steunmaatregelen tegen wolvenaanvallen. Op basis van wetenschappelijke adviezen van INBO en ANB heeft de minister onder andere besloten de risicozone uit te breiden.

Het risicogebied betreft het gebied waar veehouders recht hebben op preventieve maatregelen om de wolf buiten te houden. Tot nu toe was deze Vlaamse overheidssteun beperkt tot een ruime perimeter rond het leefgebied van de huidige Limburgse wolvenroedel. Door de uitbreiding van Demir komt er nog een risicogebied van 13 gemeenten bij, vooral in het noorden van Antwerpen.  Demir: “We stellen vast dat wolven momenteel vooral migratieroutes volgen die hen via het noorden van Antwerpen naar Vlaanderen leiden. Wolven zijn ook meermaals gesignaleerd in de omgeving van het grenspark Kalmthoutse Heide, met zelfs een langdurig verblijvend exemplaar tijdens de winterperiode. Ik heb daarom beslist om veehouders ook in een perimeter rond dit natuurgebied te ondersteunen.

Wolvenrisicoregio

Door de verruiming van de perimeter kunnen nu professionele veehouders beroep doen op de ondersteuning via de landbouwadministratie en kunnen amateurhouders van kleinvee een subsidiedossier indienen bij het agentschap voor Natuur en Bos. “Preventie is een belangrijke sleutel tot het succesvol samenleven met wolven. Deze ondersteuning moet veehouders helpen hun veerasters wolfproof te maken”, stelt Demir.

Uitgelicht
In 2020 hadden subsidies voor wolfwerende omheiningen nog een prijskaartje van 75.000 euro voor de Vlaamse begroting. Met het nieuwe subsidiereglement dat de minsterraad princ...
30 september 2021 Lees meer

Voor deze gesubsidieerde bescherming in de risicozone komt alleen kleinvee in aanmerking, waaronder schapen, geiten, moeflons en steenbokken, alpaca’s, guanaco’s en lama’s, dam-, edel-, sika- en axisherten, pony’s, ezels, of “andere paardachtigen met een schofthoogte van maximaal 148 cm”, en verzwakte runderen.

Grootveehouders ondersteunt in schutkring wolvengebied

Voor grootveehouders, zoals koeien- en paardenboeren, is er alleen gesubsidieerde ondersteuning in een nieuw afgebakende schutkring in de kern van het huidige wolvengebied. Vorig jaar zijn er enkele schadegevallen opgetreden bij runderen. “We hebben vastgesteld dat de wolven zich op groter vee kunnen richten op het ogenblik dat hun nieuwe welpen groter worden”, aldus Demir. “Er is dan veel voedsel nodig en de roedel van ouders en jaarlingen kan zich op dat ogenblik potentieel ook op grotere dieren richten. Nu er net opnieuw welpen geboren zijn, kunnen ook alle grootveehouders die binnen deze schutkring gelegen zijn beroep doen op ondersteuning om de nodige maatregelen te nemen.”

Schutkring Wolven

Bron: Eigen berichtgeving / GVA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek