header.home link

Nederland telt nu 15 gevestigde wolven en 11 zwerfwolven

20 juni 2022

In Nederland hebben op dit moment 15 wolven een territorium gevonden. Onder die 15 dieren zijn 4 paartjes, die later dit jaar mogelijk ook weer welpen krijgen. Daarnaast zijn in de afgelopen maanden minimaal 11 zwerfwolven door het land getrokken, zo blijkt uit een kwartaalrapportage van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade afhandelt.

Lees meer over:
wolf-billy-copyright-PieterJanDhondt-1250

In de periode tussen half februari en eind april zijn 2 wolven doodgereden en 1 wolf is mogelijk door een mens gedood. Tussen half februari en mei heeft een wolf 54 landbouwhuisdieren aangevallen en meestal ook gedood, blijkt uit de cijfers van de tussenrapportage van BIJ12.

De wolf is nu in heel Nederland gezien, behalve in Zuid-Holland. In Amersfoort, Heumen, Nunspeet en Velp liep een dier door de bebouwde kom. Deze dieren gedroegen zich rustig en waren niet agressief, aldus BIJ12.

Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe, dat zich als eerste in Nederland vestigde, heeft ondertussen meermalen welpen gekregen. In het gebied zit nu een flinke roedel. Enkele welpen hebben een partner gevonden en leven in een eigen territorium elders op de Veluwe.

Vrijwel alle wolven in Nederland komen uit Duitsland en Oost-Europa. Alleen in Noord-Brabant zat al een poos een wolf die uit Centraal-Europa komt. Die wolf leek begin dit jaar vertrokken, maar is nu weer opgedoken in de Nederlands provincie Limburg.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Pieter-Jan D'Hondt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek